Japāņiem izdevies radīt jaudīgāko lāzeru

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Zinātniekiem no Osakas universitātes Japānā ir izdevies sekmīgs lāzersistēmas LFEX (Laser for Fast Ignition Experiments) izmēģinājums. Tā laikā zinātniekiem uz vienu sekundes triljono daļu jeb pikosekundi izdevies iegūt lāzera staru ar 2 petavatu (2 kvadriljoni vatu) lielu jaudu.

Pēc Osakas universitātes zinātnieku teiktā, viņiem tādējādi ir īslaicīgi izdevies radīt jaudīgāko lāzera staru pasaulē.

LFEX lāzeriekārtas kopējais garums ir ap 100 metriem. Tās montāža tika pabeigta pagājušā gada nogalē, atsaucoties uz Asahi Shimbun, ziņo Newsru.com.

Eksperimenti ar lāzerstara impulsa ģenerāciju tika veikti vairākkārt, pēc kā pētnieki apstiprināja iegūto rezultātu.

Japāņu mērķis gan līdz ar to gan vēl nav sasniegts. Viņi cer sistēmu pilnveidot, lai iegūtu lāzera staru ar 10 petavatu jaudu. Kādam nolūkam tik jaudīgu lāzerstaru zinātnieki plāno izmantot, nav zināms.

Pēc Popular Science ziņām, arī ASV ir šāda tipa lāzeriekārta, tiesa, tās jauda ir par pusi mazāka - 1 petavats. Pēc amerikāņu pētnieku teiktā, 2 petavati esot ļoti daudz, savukārt uz jautājumu, kam tik jaudīgs lāzera stars varētu noderēt, atbilde bijusi «lai kaut ko uzspridzinātu».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu