Austrālijas muzejā būs apskatāms visvērtīgākais opāls pasaulē

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Wikipedia/Danmekis

Austrālijas muzejs izrādīs vienu no visvērtīgākajiem opāliem - Austrālijas dienvidos atrasto sešus centimetrus lielo krāsaino dārgakmeni, kam dots nosaukums «Virgin Rainbow».

Miljonu Austrālijas dolāru (660 000 eiro) vērtais opāls pirmo reizi izstādē būs redzams septembrī Dienvidaustrālijas muzejā par godu Austrālijas opālu ieguves simtgadei.

«Opāls ir izcilas kvalitātes, tas ir īsts kristāla opāls,» muzeja direktors Braiens Oldmens pastāstīja AFP. «Izskatās tā, it kā opāla iekšienē būtu uguns; var redzēt visdažādākās krāsas. Mainoties gaismai, mainās arī opāls. Interesanti, uz ko ir spējīga daba,» teica Oldmens.

Opālu 2003.gadā izraka vietējie kalnrači Austrālijas dienvidos, tuksneša pilsētā Kūberpedi. Muzejs opālu savā īpašumā ieguva pirms 18 mēnešiem, un nākammēnes tas tiks izstādīts Adelaidā.

Apmēram 90% no pasaulē iegūtajiem opāliem nāk no Dienvidaustrālijas, pirms miljoniem gadu tur atradās epikontinentāla jūra - labvēlīga vieta, lai veidotos opāli.

«Izstādē būs iespēja apskatīt visekskluzīvāko vērtīgo opālu kolekciju,» teica Oldmens.

Opālus pirmo reizi 1914.gadā Kūberpedi pilsētā atrada kāds zēns vārdā Vilijs Hačinsons, kurš bija ieradies kopā ar tēvu meklēt zeltu. Kūberpedi pilsēta pašlaik pasaulē pazīstama kā opālu galvaspilsēta.

«Kādu dienu Vilijs esot devies pēc ūdens, lai gan tēvs viņam bija licis palikt apmetnē. Viņš atgriezās apmetnes vietā ar ūdeni un vērtīgajiem opāliem,» teica Oldmens.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu