Baltā pundura atdzimšana

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.eso.org

Attēlā dominē spoža zilganas nokrāsas zvaigzne. Tomēr tā nav šā stāsta galvenā varone. Tuvāk apakšmalai redzams sarkanīgs plankums, kas arī ir retais un interesantais objekts. Pirmais to pamanīja vaļasprieka astronoms Jukio Sakurai no Japānas 1996.gadā. Viņš uzskatīja, ka ir pamanījis novai līdzīgu uzliesmojumu. Kā izrādījās, Sakurai Strēlnieka zvaigznājā ir atradis kaut ko daudz interesantāku.

Blāvi sarkanīgajā pleķī slēpjas baltais punduris, uz kura novērots hēlija uzliesmojums. Astronomi līdz šim ir novērojuši mazāk nekā 10 šādu parādību.

Baltais punduris ir nelielas masas zvaigznes dzīves pēdējā stadija. Retos gadījumos uz baltajiem punduriem tiek novērots tā dēvētais hēlija uzliesmojums. Pēc tam zvaigzne izplešas, atgriežoties sarkanā milža stadijā. Apkārtējā kosmosā zvaigzne izmet lielu daudzumu gāzes un putekļu, pēc tam atkal saraujas un pārtop baltajā pundurī.

www.starspace.lv

Tie ir ļoti īslaicīgi procesi. Līdz ar to Sakurai atklājums ļāva astronomiem vērot šos neparastos notikumus.

Baltā pundura izstarotais ultravioletais starojums ir tik intensīvs, ka tas jonizē izmesto gāzi, liekot tai spīdēt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu