Viena injekcija - un atkarība pieder pagātnei

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Cilvēkam, kas sekmīgi ir atbrīvojies no jebkādas atkarības, atmiņas par to un citi pagātnes rēgi seko pat mēnešiem un gadiem. Līdz ar to pastāv risks krist atpakaļ šīs atkarības važās.

Tagad zinātniekiem Skripsa pētnieciskajā institūtā ir izdevies attīstīt eksperimentālu medikamentu, kas neitralizē tieši ar atkarību raisošo vielu saistītās atmiņas, raksta Dailymail.co.uk.

«Mums tagad ir konkrēts mērķis, un, to bloķējot, mēs varam izjaukt un, iespējams, pat izdzēst atmiņas par narkotikām, neatstājot iespaidu uz citām atmiņām,» saka institūta profesore Kortnija Millere.

«Mēs ceram, ka, kombinējot jaunos medikamentus ar tradicionālajām atturības un rehabilitācijas metodēm, cilvēki, kas bijuši atkarīgi no metamfetamīna, vairs nenonāks uz nepareizā ceļa. Vai arī vismaz risks, ka tas varētu notikt, ievērojami samazināsies,» - tā Millere.

Cerībai pamatu dod agrīnie pētījumi ar atkarību apkarošanu laboratoriskos apstākļos. Tur noskaidrots, ka «dzīvnieku modeļiem» par blebistatīnu nodēvētā viela palīdz jau pēc pirmās injekcijas. Blebistatīns iedarbojas uz aktīnu (proteīns, kas strukturē atmiņas smadzenēs) un selektīvi dzēš tikai tās atmiņas, kas saistītas ar metamfetamīna lietošanu.

Piedevām viena no blebistatīna pozitīvajām īpašībām ir tā, ka atšķirībā no citiem medikamentiem, kas iedarbojas uz aktīnu, to nav nepieciešams ievadīt tieši smadzenēs. Tas mērķi sasniedz pat tad, ja tiek injicēts organisma perifērijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu