Pētnieki izskaitījuši, cik uz Zemes ir koku

LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Jaunākie aprēķini liecina, ka uz Zemes ir vairāk nekā trīs triljoni koku.

Iepriekšējie aprēķini bija pieticīgāki. Tika lēsts, ka uz Zemes varētu būt ne vairāk par 400 miljardiem koku.

Jeila universitātes pētnieks Tomass Krauters aprēķinos ņēma vērā zemes mērīšanas datus un satelīta attēlus. Saskaņā ar jaunajiem datiem uz vienu cilvēku ir līdz pat 420 kokiem.

Jaunos datus varēs izmantot tālākajos bioloģiskās daudzveidības pētījumos un jaunu klimata pētniecības modeļu izveidē.

«Mēs neesam atraduši jaunus kokus un jaunu oglekli,» sacīja pētījuma autors. «Mēs vienkārši aprakstām globālo mežu sistēmu ar skaitļiem, ko var saprast un izmantot sabiedrība, zinātnieki, vides darbinieki un likumu pieņēmēji.»

No 3 040 000 000 000 aprēķinātajiem kokiem vairums - 1,39 triljoni - atrodas tropu un subtropu klimatiskajā joslā. 0,61 triljons koku aug mērenajā klimata joslā, bet 0,74 triljoni atrodas subantarktiskajā joslā.

Zinātnieki aplēsuši, ka ik gadu tiek nocirsti apmēram 15 miljardi koku, savukārt iestādīti tikai 5 miljardi.

«Zaudējums ir viena trešdaļa no procenta,» sacīja pētījuma līdzautors Henrijs Gliks. «Tas nav niecīgs skaitlis. Mums vajadzētu apsvērt mežu izciršanas lomu izmaiņās, kas skar ekosistēmas.»

Kopš pēdējā ledus laikmeta pirms aptuveni 11 000 gadu nocirsti gandrīz trīs triljoni koku, aprēķinājuši zinātnieki. «Eiropa bija gandrīz kā viens liels mežs, taču tagad tur lielākoties ir pļavas un tīrumi,» Krauters sacīja raidorganizācijai BBC.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu