Ārējais skelets ļauj atgūt spēju staigāt

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Losandželosā bāzētās Kalifornijas universitātes zinātnieki vēsta, ka ar viņu palīdzību pēc kritiena paralizēts cilvēks atguvis spēju staigāt.

Pēc zinātnieku teiktā, paralizētais vīrietis spējis apzināti un brīvprātīgi kontrolēt kāju muskuļus un spert soļus, izmantojot mehānisku ārējo skeletu, ziņo Reuters.

Pacients ir cilvēks, kurš pēc kritiena pa otrā stāva logu ir paralizēts no jostas vietas uz leju un patstāvīgi pārvietoties pēc traumas gūšanas nespēja. Tomēr ar Kalifornijas universitātes (UCLA) ekspertu atbalstu viņam tiek veikta muguras smadzeņu stimulācija un apvienojumā ar speciālu staigāšanas palīgierīci tā līdz šim jau devusi iespēju patstāvīgi spert tūkstošiem soļu.

Zinātnieki norāda, ka Ziemeļīrijā dzīvojošais Marks Poloks, kurš ir paralizēts kopš 2010.gada, spējis spert soļus piecas dienas ilgušās apmācības laikā un vēl divas nedēļas pēc tam. UCLA zinātnieki arī norāda, ka īpašā staigāšanas ierīce spēj noteikt, cik lielā mērā cilvēks iet pats vai tieši otrādi - cik intensīvi viņam jāpalīdz.

Saskaņā ar UCLA pētnieku ziņojumu, Poloks ir pirmais no jostas vietas pilnīgi paralizētais cilvēks, kurš spējis atgūt pietiekami daudz spēka, lai spētu kontrolēt mehānisko ārējo skeletu.

Tai pašā laikā zinātnieki atgādina, ka par staigāšanu to saukt īsti nevar, jo bez muguras smadzeņu stimulēšanas un robotierīces vēl neviens paralizēts cilvēks nav varējis patstāvīgi staigāt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu