NASA demonstrē robotu, kurš pētīs komētas un asteroīdus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA/JPL-Caltech/Stanford

Līdz šim ierasts, ka citu planētu vai to dabisko pavadoņu virsmu pēta zinātniskās laboratorijas uz riteņiem, kā, piemēram, Marsa izpētes stacija Curiosity. Debesu ķermeņiem ar pietiekamu gravitāciju šādas ietaises der, turpretī, ja runa ir par komētām un asteroīdiem, Curiosity tipa robots būtu bezjēdzīgs, tādēļ Nacionālajā aeronautikas un kosmosa administrācijā (NASA) ir izstrādāti ežroboti.

Darbam minimālas gravitācijas apstākļos un uz ļoti nelīdzenas virsmas, kas raksturīga komētām un asteroīdiem, daudz piemērotāki ir roboti, kuri pārvietojas, izmantojot inerci. Vienu šādu robotu, kas nodēvēts par Ezi, nupat prezentējuši NASA zinātnieki. Uz šī kuba formas robota virsmas nav nevienas kustīgas detaļas, bet spēju pārvietoties tam nodrošina korpusā iebūvēti trīs spararati. Kustības trajektorijas šim robotam gan nav īpaši precīzas un viegli prognozējamas, taču vājas gravitācijas apstākļos tas būtu visnotaļ efektīvs darbarīks, ziņo Newsru.com.

Vēl viena labā īpašība ir neliels enerģijas patēriņš un salīdzinoši zemas izmaksas. Ar enerģiju Ezi (Hedgehog) apgādā korpusa ārpusē iestrādātas saules baterijas.

NASA speciālisti patlaban ir uzbūvējuši un īpašās C-9 lidmašīnas nodrošinātos mikrogravitācijas apstākļos izmēģinājuši divus šādu robotu prototipus. Līdzšinējā izpēte liecina, ka Ežu manevrētspēja ir atzīstama un tie būtu pietiekami labi piemēroti izmantošanai uz kosmisku objektu virsmas. Tas secināts pēc testiem dažādās vidēs - smiltīs, uz ledus, uz mīkstas un cietas virsmas.

Ežrobotu pilnveidošana turpināsies, NASA zinātniekiem piesaistot speciālistus no Stenfordas universitātes, Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta un Kalifornijas Tehnoloģiju institūta.

Atbilstoši iecerei nemaz ne tik tālā nākotnē ar sava veida bāzes kuģi līdz asteroīdam tiks nogādāti vairāki šādi roboti un izsēdināti uz objekta virsmas, kur tie atbilstoši bāzes kuģa komandām veiks pētniecību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu