NASA apstiprina, ka uz Marsa atklāts ūdens

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nacionālā aeronautikas un kosmosa aģentūra (NASA) pirmdien apstiprinājusi, ka Marsu no orbītas vērojošais un analizējošais lidaparāts Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) ir ieguvis līdz šim spēcīgākās liecības, ka uz sarkanās planētas vēl šobaltdien plūstošs ūdens ir ikdienas parādība.

Lai arī visizplatītākais priekšstats par Marsu ir kā par mirušu, dzīvības pastāvēšanai nepiemērotu vietu Visumā, MRO jaunākie atklājumi vedina domāt, ka

uz kaimiņplanētas joprojām ir sastopams ūdens šķidrā agregātstāvoklī.

NASA zinātnieku pieņēmums ir balstīts uz MRO spektrometra mērījumiem, kas uzrāda tumšas, plūstošas līnijas, kad uz Marsa valda salīdzinoši silti laika apstākļi. Kad iestājas vēsāks klimats, līnijas kļūst blāvākas un gandrīz izzūd. Kā norāda NASA, šīs melnās līnijas parādās, kad temperatūra uz Marsa virsmas pakāpjas virs mīnus 23 grādiem pēc Celsija, un pazūd, kad ir vēsāks.

Zinātnieki gan norāda, ka runa šobrīd nav par upēm, strautiem vai stāvošu ūdeni šā jēdziena tradicionālā izpratnē. Melno līniju analīze vairāk liecina par mitru augsni, taču, lai MRO mērinstrumenti to varētu novērtēt, tai jābūt vismaz 10 milimetrus biezai. Jebkurā gadījumā

ir zināms, ka ūdens, kas kalnu nogāzes slapina, ir ļoti sāļš.

Sāļāks nekā Zemes okeānos.

Tagad zinātnieku priekšā stāv sarežģīts uzdevums uzbūvēt izpētes robotu, kurš nākamās Marsa misijas laikā varētu pārvarēt sarežģītos reljefa šķēršļus un piebraukt tuvāk noslēpumainajām melnajām svītrām, jo precīzi tās izpētīt no orbītas nav iespējams. NASA pētnieki atklāj, ka topošais robots konstrukcijas ziņā līdzināsies zondei Curiosity, kura jau tagad spēj pārvarēt samērā stāvus šķēršļus. Tā kā priekšā stāv sarežģīts uzdevums, Curiosity uzbūvi nāksies ievērojami pilnveidot.

Foto: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu