Plutons nebeidz pārsteigt

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA/JHUAPL/SWRI

Šķiet, ka Plutons ir nolēmis visu uzmanību pievērst tikai un vienīgi sev. Katrs jauns attēls no New Horizons ir vēl viens «prāta mežģis» jau tā sarežģītajā ainā. Vienā no attēliem redzams reģions netālu no terminatora - līnijas, kas atdala gaismu no tumsas. Simtiem kilometru garumā plešas sastinguši, viļņiem līdzīgi veidojumi, kas vairāk atgādina koka mizu vai ķirzakas ādu, nevis ģeoloģiskus veidojumus.

Papildus augstas izšķirtspējas attēliem ir izveidota arī metāna karte, kurā violetos toņos iezīmēti reģioni, kur metāns ir bagātīgi sastopams. Sputnik Planum krasi kontrastē ar Cthulhu Regio, kur, kā redzams kartē, metāna praktiski nav. Augstākā koncentrācijā metāns sastopams līdzenumos un krāteru malās. Ārpus Sputnik Planum metāns vairāk sastopams tieši gaišākajos reģionos, bet nav skaidrs, vai tas ir tādēļ, ka metāns labprātāk kondensējas šajos apgabalos, vai arī šie apgabali izskatās gaišāki tādēļ, ka metāns tur kondensējas.

«Tas ir kā klasiskais «vista vai ola» jautājums,» paskaidroja Vils Grundijs no Lovela observatorijas. «Mēs nezinām, kādēļ tas ir tā, bet lieliskā ziņa ir, ka New Horizons spēj izveidot Plutona virsmas sastāva kartes, kas mums palīdzēs atrisināt Plutona noslēpumus.»

«Šie jaunie attēli un kartes ir pāršķīruši jaunu lappusi Plutona izpētē, atklājot planētu augstā izšķirtspējā gan krāsu, gan sastāva ziņā,» piebilda Alans Šterns no Dienvidrietumu izpētes institūta. «Es vēlētos, kaut Plutona atklājējs Klaids Tombo būtu piedzīvojis šo dienu.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu