Nobela prēmija medicīnā piešķirta par parazītu izraisītu infekciju un malārijas ārstēšanu

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Nobela prēmiju medicīnā saņems Īrijā dzimušais zinātnieks Viljams Kempbels, japānis Satoši Omura un ķīniete Joujou Tu.

Papildināts viss teksts

Puse prēmijas piešķirta Kempbelam un Omuram par atklājumiem terapijā tārpu parazītu izraisītu infekciju ārstēšanā, bet otra puse Joujou par atklājumiem terapijā pret malāriju.

«Šie abi atklājumi ir devuši cilvēcei jaunus spēcīgus līdzekļus cīnīties ar šīm kropļojošajām slimībām, kas katru gadu skar simtiem miljoniem cilvēku,» teikts Nobela komitejas paziņojumā. «Sekas uzlabotas cilvēka dzīves un ciešanu mazināšanas veidā ir neizmērāmas.»

Lēmums sadalīt balvu tika pieņemts, lai atzītu progresu parazītisko slimību ārstēšanā.

Kempbels un Omura atklājuši jaunas zāles avermectīnu, «kuras varianti krasi samazināja upes akluma un limfmezglu filariāzes gadījumus, kā arī ir efektīva pret citām parazītiskajām slimībām», paziņoja komiteja.

Savukārt 84 gadus vecā Joujou atklājusi zāles artemisinīnu, kas ievērojami samazinājusi malārijas pacientu mirstības līmeni. Savā atklājumā viņa izmantojusi Ķīnas tradicionālo medicīnu.

Kempbels ir dzimis Īrijā un strādā ASV, Omura ir Japānas mikrobiologs, bet Joujou ir no Ķīnas.

Šī gada prēmijas laureāti savā starpā sadalīs astoņus miljonus kronu (856 421 eiro) lielu prēmiju. Prēmiju pasniegšana atbilstoši tradīcijai notiek prēmijas dibinātāja Alfrēda Nobela nāves gadadienā 10.decembrī.

Pērn Nobela prēmiju medicīnā saņēma Džons O'Kīfe, Meja Brita Mozera un Edvards Mozers par šūnu atklāšanu, kas smadzenēs veido pozicionēšanas sistēmu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu