Vai roboti pārņems pasauli?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien «Tehnoloģiju un ideju domnīcā» pie Jāņa Palkavnieka viesos ir žurnālists Juris Kaža, robotikas inženieris Raimonds Kabutavičs un «Samsung» produktu speciālists Kaspars Neilands. Sarunas aizrit par un ap robotiem, tiek spriests, kā tie tiek izmantoti karā, izklaidē un ikdienā. Viens no galvenajiem jautājumiem, kuru iespējams redzēt arī video: vai roboti un mākslīgā intelekta attīstība kādu dienu varētu apdraudēt cilvēka eksistenci?

Kā atzīst robotikas inženieris Raimonds, viņa dzīves laikā vēl varot nesatraukties, bet viņa bērniem vai mazbērniem gan varot nākties pabaidīties. Šāda atzīšanās satrauc domnīcas vadītāju Jāni. Savukārt Juris spriež, ka viss atkarīgs no algoritmiem.

Viņaprāt, mēs nonāksim ļoti dīvainā situācijas, ja uzbūvēsim cilvēkiem ļoti līdzīgus robotus.

Tādus, kas ir daudzfunkcionāli, apveltīti ar mākslīgo intelektu un kurus drīz vien nevarēšot atšķirt no citām dzīvām būtnēm. Viņi būšot personības, ļoti attīstīti, mācīsies un pret tiem mums veidosies attieksme. Pie šādas nākotnes vīzijas vietā Jura uzdotais jautājums – kā mēs ar viņiem rīkosimies? Varēsim pieņemt lēmumu viņus izslēgt? Vai aizvest uz izgāztuvi? Vai ielādēt viņā jaunāko versiju? Kā joko domnīcas vadītājs, varam nonākt situācijā, ka tā ir diskriminācija pret robotiem.

Noslēgumā Jānis pauž, ka šādām pārdomām un jautājumiem esam gājuši cauri pēdējos simtus gadu – ko darīt, kad kāds mums sak traucēt vai nepatikt. Skaidras atbildes nav.

Ja vēlies redzēt visu sarunu, šovakar iegriezies 360TV un skaties «Tehnoloģiju un ideju domnīcu» plkst. 21.00!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu