NASA pa Cereras spožo plankumu pēdām

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

NASA zinātnieki pēc vairākus mēnešus ilga pētnieciskā darba ir diezgan pārliecināti, ka noslēpumainie, īpaši spožie plankumi uz mazās planētas Cereras ir sāļu, piemēram, magnija sulfāta iegulas. Pastāv arī cita versija, un saskaņā ar to spožos plankumus veido amonjaku saturoši māli.

Lielākais krāteris, ko uz Cereras virsmas ir atstājis meteorīta trieciens, ir tā dēvētais Okatora krāteris. Tajā arī atrodas lielākie, spožākie un līdz ar to arī noslēpumainākie baltie plankumi.

Krātera diametrs ir apmēram 90 kilometru, bet tā centrālais baltais sektors ir apmēram 10 kilometru diametrā un apmēram 500 metru dziļš. Izvērtējot krātera īpašības, Dawn misijas zinātnieki lēš, ka krāteris izveidojies pirms apmēram 78 miljoniem gadu. Pēc pētnieku domām trieciena rezultātā uz Cereras virsmas nonācis ūdens ledus putras un par heksahidrītu dēvētā magnija sulfāta maisījums.

Maksa Planka institūta pētnieks Andreass Nathūss (Andreas Nathues), balstoties uz novērojumu, ka spožie plankumi klāj visu Cereru, ir izteicis pieņēmumu, ka zem mazās planētas virskārtas ir ledus putras un sāļu slānis. Šo pieņēmumu stiprina arī Okatora krātera balto plankumu tuvumā novērojamā retinātā dūmaka.

Vienlaikus ar šo balto plankumu izcelsmes versiju zinātnieki apsver vēl vienu - baltie plankumi ir amonjaku saturoši māli. Izmantojot spektroskopiju, zinātnieki ir noskaidrojuši, ka uz šā kosmiskā objekta ir amonjaku saturoši māli. Ja tas būtu tīrs amonjaka ledus, tas jau būtu iztvaikojis, savukārt savienojumā ar minerāliem amonjaka molekulas iegūst ķīmisku stabilitāti.

Amonjaka savienojumu klātbūtne dod pamatu pieņēmumam, ka Cerera nav veidojusies galvenajā asteroīdu joslā starp Marsu un Jupiteru, kur atrodas patlaban, bet gan Saules sistēmas ārējos reģionos. Cita versija - Cerera veidojusies asteroīdu joslā, bet no izejmateriāliem, kas šeit nonākuši no ārējiem apgabaliem tuvāk Neptūna orbītai.

Lai vai kā, precīza balto plankumu izcelsme vēl nav skaidra, taču Dawn misija turpinās - zonde ir sasniegusi savu galīgo orbītu apmēram 385 kilometru augstumā virs mazās planētas, no kurienes turpinās veikt novērojumus un iegūto datu analīzi.

Okso krāteris, kura diametrs ir 9-10 km, ir otrs gaišākais veidojums uz Cereras
Okso krāteris, kura diametrs ir 9-10 km, ir otrs gaišākais veidojums uz Cereras Foto: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu