2015.gads bijis siltākais novērojumu vēsturē

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

2015.gads uz mūsu planētas bijis siltākais kopš 1880.gada. Vidējā temperatūra uz sauszemes un pasaules okeānos 2015.gadā bijusi par 0,9 grādiem augstāka nekā vidēji 20.gadsimtā. Pie tam iepriekšējais rekords, kas tika uzstādīts 2014.gadā, ir pārspēts par 0,16 grādiem.

Zinātnieki skaidro, ka lielā mērā jauno globālās temperatūras rekordu palīdzējusi uzstādīt par El Ninjo dēvētā parādība, kas īpaši aktivizējas ik pēc 2 - 7 gadiem un ievērojami paaugstina Klusā okeāna virsējo slāņu temperatūru.

Tai pašā laikā zinātnieki lēš, ka 2015.gadā jauns globālās temperatūras rekords būtu sasniegts arī bez El Ninjo aktivizēšanās, jo galvenais temperatūras kāpšanas cēlonis aizvien ir cilvēka saimnieciskā darbība, un jo īpaši - fosilās degvielas kurināšana. Šis process veicina oglekļa dioksīda uzkrāšanos atmosfērā un faktiski ietin Zemi biezā segā, kas siltumnīcas efektu stiprina vēl vairāk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu