Astoņiem ēģiptiešiem draud sods par Tutanhamona maskas sabojāšanu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Astoņiem ēģiptiešiem Senlietu ministrija ar Ēģiptes vēstures mantojuma ministru Mamduhu al Damatiju priekšgalā draud ar sodu par 3300 gadus senās faraona Tutanhamona maskas sabojāšanu (bārdas nolaušanu un tās paviršu piestiprināšanu), kad tie centās nomainīt maskas izgaismojumu Ēģiptes muzejā Kairā.

Nav zināms, ar cik bargu sodu par nolaidību vārdā neminētajiem muzeja darbiniekiem ir jārēķinās, taču skaidrs ir viens - šobrīd maska ir drošās starptautiskas zinātnieku un restauratoru komandas rokās.

Atskatoties pagātnē, aģentūra Reuters gan atzīmē, ka Tutanhamona maskai bārda nebija piestiprināta jau arheoloģisko izrakumu brīdī un arī tad, kad nonāca Kairas muzejā. Tā maskai tika pielīmēta tikai 1941.gadā un noturējās līdz pagājušā gada augustam, kad muzeja darbinieki mainīja maskas izgaismojumu un tai neuzmanīgi pieskārās.

Kā ziņots, pagājušā gada oktobrī Kairā ieradās zinātnieki no Ēģiptes, Lielbritānijas un Vācijas, kuri veica maskas izpēti un to restaurēja. Šobrīd maska visā savā godībā ir atgriezta Ēģiptes muzeja ekspozīcijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu