Kāpēc nosalis cilvēks sāk uzvesties dīvaini un sevi «iedzen kapā»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no video

Gada aukstākajos mēnešos cilvēkam jāuzmanās no ķermeņa atdzišanas jeb temperatūras noslīdēšanas ķermeņa kodolā zem 35 grādiem.

Ja cilvēks cieš no hipotermijas, viņš sāk trīcēt, vairumam cilvēku ir arī grūtības pārvietoties - viņi kļūst lēnāki un zūd arī koordinācijas spējas. Hipotermijas iespaidā cilvēks var justies arī apdullis, apjucis, zaudējis spēju orientēties telpā. Hipotermijas dēļ var arī būt apgrūtinātas indivīda runasspējas un, no malas raugoties, viņš varētu šķist alkohola vai citu narkotisku vielu apreibināts, raksta livescience.com.

Spēcīgas hipotermijas gadījumā jau var kļūt apgrūtināta elpošana un sirds ritms var sasniegt kritiski zemu līmeni - šādā stāvoklī cilvēks vispirms zaudē samaņu un galu galā nosalst. Vienlaikus ir zināmi gadījumi, kad cilvēks pēdējos mirkļos pirms nosalšanas pagūst veikt dažādas dīvainas darbības, kas, pēc zinātnieku domām, varētu būt smadzeņu ierosināts pēdējais mēģinājums glābt dzīvību.

Mēģinājums ierakties

Vispārzināms, ka siltasiņu dzīvnieki, kuri guļ ziemas miegu, izrok samērā šauru migu, kur pārlaist gada aukstos mēnešus. Tā kā midzenis ir šaurs, tas palīdz samazināt siltuma zudumus. Smagas hipotermijas gadījumā cilvēki mēdz uzvesties līdzīgi, un pētnieki to dēvē par «pēdējo aprakšanos» (terminal burrowing). Vācu zinātnieki jau 1995.gadā aprakstīja gadījumus, kad nosaluši cilvēki, primitīvu instinktu vadīti, atrasti visneparastākajās vietās, piemēram, zem gultas vai skapī.

Paradoksālā izģērbšanās

Ja «pēdējā ierakšanās» šķiet dīvaina, tad tā dēvētā «paradoksālā izģērbšanās» (paradoxical undressing) ir krietni vien dīvaināka. Šis apzīmējums tiek izmantots gadījumos, kad nosalis cilvēks novelk daļu vai visu apģērbu, tā palielinot siltuma zudumus un paātrinot nosalšanas procesu. Lai arī nosalušu cilvēku iesaka atsildīt, piekļaujot citam cilvēkam, abiem pirms tam novelkot drēbes (tā tiek paātrināta siltuma apmaiņa), «paradoksālā izģērbšanās» nav saistāma ar vēlmi sasildīties.

Kad cilvēks nosalis, organisms ekstremitātēs ieslēdz asinsvadu sašaurināšanas mehānismu, lai samazinātu siltuma zudumu caur tām. Tomēr ar laiku muskuļi, kuri atbild par asinsvadu sašaurināšanu, nogurst, atslābst, bet rokām un kājām pieplūst siltās asinis. Šā procesa rezultātā cilvēks, kurš jau tā ir apjucis un nesaprot, kur atrodas, sajūt tādu kā karstuma vilni un grūti pārvaramu vēlmi atvēsināties.

Pētnieki skaidro, ka «paradoksālā izģērbšanās» bieži vien notiek īsi pirms «pēdējās aprakšanās», jo nereti nosaluši cilvēki atrasti kaili tādās pozās, kas liecina par rāpošanu vai līšanu - ir nobrāzti ceļi un elkoņi, taču apģērbs attiecīgajās vietās nav bojāts.

Hipotermija - vai noziegums?

Tā kā nosaluši cilvēki bieži vien tiek atrasti kaili vai arī daļēji atģērbušies, viņus viegli var uzskatīt par nozieguma upuriem. Izmeklētāji nereti turas pie pieņēmuma, ka puskails cilvēks, visticamāk, ir seksuāla nozieguma vai maniaka upuris, bet viņa atrašanās zem gultas vai skapī ir vainīgā mēģinājums slēpt pēdas. Ja šķietamā nozieguma vietā atrastas alkohola pudeles vai citas uzdzīves pazīmes, aizdomas var būt vēl spēcīgākas. Bet, kā redzams, patiesībā ir pavisam citādi.

Nobeigumā var atzīmēt, ka hipotermijai īpaši pakļauti gados veci un jauni cilvēki, cilvēki, kuri lietojuši alkoholu (tas paplašina asinsvadus un patiesībā veicina ķermeņa atdzišanu), nepietiekami ēduši un arī hroniski slimi cilvēki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu