Kaščejevs: Gravitācijas viļņu fiksēšana ļaus ieklausīties Visuma čukstos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Gravitācijas viļņu fiksēšana dos iespējas ieklausīties Visuma čukstos, skaidroja fiziķis Vjačeslavs Kaščejevs. Pirmo tiešo gravitācijas viļņu novērojums palīdzēs rast skaidrākas atbildes uz jautājumu, kā rodas melnie caurumi, sacīja fiziķis.

Kaščejevs ļoti augsti vērtē starptautiskās zinātnieku komandas sasniegumus, norādot, ka tādējādi zinātniekiem paveras plašākas iespējas ieklausīties Visumā, kurā «nepārtraukti pastāv trokšņi».

«Zinātnieki varēs klausīties melno caurumu pirmsākumu čukstus,» sacīja fiziķis.

Kaščejevs ir pārliecināts, ka gravitācijas viļņu atklāšana turpmāk vēl vairāk nodarbinās zinātnieku prātus, jo pašlaik esošā ierīce ļāva fiksēt tādus procesus Visumā, par kuriem līdz šim zinātniekiem nav bijis pierādījumu.

Tāpat atklājums pierādīja melno caurumu eksistenci, kas līdz šim zinātnes pasaulē tika pamatota tikai ar teorētiskiem pieņēmumiem un netiešajiem novērojumiem. Izmantojot mūsdienīgas tehnoloģijas, radītā mēriekārta ļāvusi paplašināt zinātnieku iespējas, ne tikai, piemēram, simulējot, bet tagad arī detektējot procesus, kas notikuši miljards gaismas gadu attālumā, skaidroja Kaščejevs.

Viņš norādīja, ka nākamais solis varētu būt mērierīces ievietošana kosmosā, tādējādi ļaujot pamanīt vēl vājākus signālus, kā arī atbrīvojoties no bažām par to, ka iekārta varētu tikt izkustināta, piemēram, seismiskās aktivitātes rezultātā, tai atrodoties uz zemes.

«Kad palaidīs kosmisko teleskopu, iespējams, varēs saklausīt viļņus, kuri radās Lielajā sprādzienā, kas noticis apmēram pirms 13 miljardiem gadu,» norādīja fiziķis.

«Iepriekš bijām tā kā kurli un neko nedzirdējām. Ja parādās dzirde, tad varam sadzirdēt lielākos trokšņus. Savukārt, ja esam kļuvuši pavisam dzirdīgi, spēsim sadzirdēt par mazākos čukstus,» iespējas raksturoja zinātnieks.

Tāpat viņš piebilda, ka zinātnieku atklājums ļaus pārbaudīt pašlaik pastāvošo teoriju par Visuma rašanos. Pašlaik zinātnieku prātus nodarbina jautājums, kāpēc Visums ir tik ļoti viendabīgs, bet, tā kā līdz šim nav bijis datu, teoriju nebija iespējams pārbaudīt, skaidroja Kaščejevs. Jaunākie atklājumi liecina, ka zinātniekiem nu būs iespēja sākt realitātē pārbaudīt pastāvošās Visuma veidošanās teorijas, tādējādi paplašinot zināšanas un izpratni, viņš piebilda.

Kā ziņots, starptautiska zinātnieku komanda ceturtdien paziņoja, ka novērojusi pirmos tiešos pierādījumus par gravitācijas viļņiem jeb viļņošanos laiktelpā, ko Alberts Einšteins savā relativitātes teorijā paredzēja pirms gadsimta.

Kad pirms aptuveni 1,3 miljardiem gadu sadūrās divi melnie caurumi, abu milzīgo masu apvienošanās radīja vilni, kas ceļoja cauri kosmosam un 2015.gada 14.septembrī sasniedza Zemi, kad to fiksēja sarežģīti instrumenti, paziņoja zinātnieku komanda.

«Līdzīgi tam, kā Galileo pavērsa savu teleskopu uz augšu, šis jaunais skats uz debesīm padziļinās mūsu izpratni par kosmosu un vedīs uz negaidītiem atklājumiem,» sacīja pētījumus finansējušā ASV Nacionālā zinātnes fonda direktore Fransa Kordova.

Fenomenu novēroja starptautiskā projekta LIGO («Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory») divi ASV esošie pazemes detektori, kuriem jāpamana gravitācijas viļņu niecīgās vibrācijas. Zinātniekiem mēnešiem ilgi nācās apstiprināt datus un pārbaudīt tos kopā ar kolēģiem, līdz par to tika paziņots ceturtdien, noslēdzot desmitgadēm ilgušus zinātnieku komandu pūliņus.

«LIGO ir veicinājis pilnīgi jaunas astrofizikas jomas dzimšanu,» sacīja Kordova.

Lai arī zinātnieki iepriekš bija spējīgi aprēķināt gravitācijas viļņus, tos nekad agrāk nebija izdevies novērot tieši.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu