Pētnieki atklājuši mikrocefālijas cēloni

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Brazīlijā novērotais mikrocefālijas uzliesmojums, kas laika ziņā sakritis ar zikas vīrusa straujo izplatīšanos, joprojām ir viens no karstākajiem tematiem pasaules medijos.

Grūtnieces visā pasaulē tiek brīdinātas uzmanīties no inficēšanās ar zikas vīrusu, jo tas līdz šim tika cieši saistīts ar daudziem jaundzimušajiem Latīņamerikā un jo īpaši Brazīlijā novērotajiem attīstības traucējumiem, kuru rezultātā bērni pasaulē nāk ar līdz galam neattīstītām smadzenēm un netipiski mazu galvu.

Argentīniešu ārsti turpretī tagad apšauba, ka zikas vīrusa izplatība ir saistīta ar mikrocefālijas gadījumu skaita pieaugumu. Viņuprāt,

vainojama drīzāk ir odu apkarošanai paredzētā ķīmiskā viela, kas plaši tiek lietota Brazīlijas ūdensapgādes sistēmā,

vēsta Techtimes.com.

Ārsti no organizācijas Physicians in Crop-Sprayed Towns (organizācija, kura pārrauga cilvēku veselību apdzīvotās vietās ar plašu ķimikāliju lietojumu ražas nodrošināšanai u.tml. (PCST)) uzskata, ka

pie vainas ir ķīmiska viela piriproksifēns (Pyriproxyfen), kas Brazīlijā plaši sākts lietot 2014.gadā nolūkā apturēt odu kāpuru attīstīšanos dzeramā ūdens uzglabāšanas ietaisēs

un tādējādi valstiskā līmenī ierobežot odu populācijas izvēršanos.

«Attīstības traucējumi mazuļiem, kuri dzimuši reģionos, kur Brazīlijas valdība dzeramajam ūdenim pievienoja piriproksifēnu, nav nejaušība,» teikts PCST ziņojumā.

PCST ziņojums

Piemēram,

Brazīlijas Veselības ministrija gādāja par piriproksifēna ievadīšanu dzeramā ūdens rezervuāros Pernambuko štatā,

kur zikas vīrusu pārnēsājošo Aedes ģints odu izplatība ir ļoti augsta.

Pernambuko arī bija pirmais štats Brazīlijā, kur problēma tika konstatēta, un

šobrīd tur reģistrēti 35% no visiem mikrocefālijas gadījumiem.

Argentīnas mediķu organizācija tāpat norāda, ka

iepriekšējos zikas vīrusa uzplaiksnījuma gadījumos saikne ar zikas vīrusu nav atklāta.

Faktiski ir tā, ka valstīs, kurās novērojama pašreizējā zikas vīrusa epidēmija, 75% iedzīvotāju bijuši inficēti ar šo odu pārnēsāto vīrusu.

Ziņojuma autori arīdzan norāda, ka

Kolumbijā, kur arī konstatēts visai daudz inficēšanās gadījumu ar zikas vīrusu, mikrocefālijas gadījumi, kas saistāmi ar šo infekciju, nav fiksēti.

Ziņojumā minēts, ka Kolumbijā zikas vīruss konstatēts vairāk nekā trīs tūkstošiem grūtnieču, taču embriji bijuši veseli vai arī šīs sievietes laidušas pasaulē veselus bērnus.

Izdevums «The Washington Post» janvārī vēstīja par kādu pētījumu, kurā speciālisti no 4180 ar zikas vīrus saistītiem mikrocefālijas gadījumiem rūpīgi izanalizēja 732 un secināja, ka liela daļa no tiem vispār nav mikrocefālija vai arī nav saistīti ar zikas vīrusu. No šiem 732 gadījumiem tikai 270 tika atklāta iespējama saistība ar zikas vīrusu vai kādu citu infekciju.

Arī Pasaules Veselības organizācija atturas zikas vīrusu dēvēt par tiešo mikrocefālijas izraisītāju, tomēr PVO vadītāja Margarēta Čana norāda, ka pat atsevišķie gadījumi, kad saikne ir redzama, ir pietiekami satraucoši.

Ķimikālijas ražotāja, kompānija Sumitomo Chemical, tikmēr turpina apgalvot, ka ar piriproksifēnu saistītais apdraudējums putniem, zivīm un zīdītājiem ir minimāls.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu