Liekajam svaram atklāts vēl viens blakusefekts

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

To, ka liekais svars kaitē cilvēka fiziskajai un psihiskajai veselībai (diabēts, sirds asinsvadu slimības, depresija, nemiers u.c.), mēs jau zinām. Taču pētnieki nupat ir noskaidrojuši, ka aptaukošanās atstāj arī sliktu iespaidu uz cilvēka atmiņu.

Pētnieki ir atklājuši tiešu sakarību starp ķermeņa masas indeksu un sliktu epizodisko atmiņu jeb spēju atcerēties konkrētus notikumus. Citiem vārdiem sakot,

liekā svara dēļ notiek izmaiņas smadzeņu struktūrā un funkcionalitātē,

kas cilvēkam traucē paveikt noteiktus uzdevumus.

Kembridžas universitātes pētnieki veica pētījumu ar 50 cilvēkiem vecumā no 18 līdz 35 gadiem, kuru ķermeņa masas indekss (ĶMI) bija robežās no 18 līdz 51. ĶMI tiek uzskatīts par normālu, ja tas ir robežās no 18 - 25. Ja ĶMI ir 25 - 30, cilvēkam ir liekais svars, savukārt ĶMI virs 30 liecina par aptaukošanos.

Pētījuma dalībniekiem bija jāveic tā dēvētais dārgumu meklēšanas tests. Tas ir, viņiem bija jāslēpj priekšmeti sarežģītā vidē, piemēram, tuksnesī aiz nejauši izvietotām palmām, un pēc tam jāmēģina atcerēties, ko un kur ir paslēpuši. Pēc testa apkopotie rezultāti parādīja, ka cilvēkiem ar augstāku ĶMI pašu paslēpto priekšmetu meklēšana vedās sliktāk.

«Aizvien lielāka nozīme ir nepieciešamībai saprast, kas stimulē mūsu pārtikas patēriņu un kā instinktīvi regulējam ēšanas paradumus, jo liekais svars kā sabiedrības problēma tikai pastiprinās,» saka pētījuma autore Lūsija Čīka.

«Mēs zinām, ka izsalkuma un sāta sajūtai ir saikne ar hormoniem cilvēka ķermenī un smadzenēs, tomēr arī psiholoģiskiem, faktoriem ir nozīme. Piemēram,

cilvēks neapzināti ēd vairāk, ja skatās TV vai strādā; arī bēdīgs noskaņojums var veicināt pārtikas patēriņu.

Tagad redzam, ka arī epizodiskā atmiņa spēlē lomu. Proti, tas, cik dzīvīgi mēs atceramies pēdējo maltīti, var ietekmēt, cik izsalkuši jūtamies un cik ātri darba galda atvilktnē meklēsim šokolādi.»

Pārfrāzējot Čīkas teikto,

cilvēkam ar lieko svaru ir grūtāk sekot līdzi tam, ko un cik daudz viņš ir ēdis,

tā radot lielāku risku pārēsties.

Pētījuma veicēji gan atzīst, ka piesaistīto cilvēku skaits ir pārāk mazs, lai varētu gūt pilnīgus secinājumus.

ĶMI aprēķina formula: ĶMI = ķermeņa masa (kg) dalīta ar ķermeņa garumu (m) kāpinātu kvadrātā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu