Ar Habla teleskopu identificētas deviņas milzu zvaigznes

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: http://hubblesite.org

Izmantojot unikālās Habla teleskopa iespējas ultravioletā starojuma diapazonā, astronomi ir identificējuši deviņas milzu zvaigznes kopā R136, kuru masa vairāk nekā 100 reizes pārsniedz Saules masu. Attēli, kas fotografēti ar plaša lauka kameru (WFC3) un spektrogrāfu (STIS), ļāva pirmo reizi veiksmīgi izpētīt jauno zvaigžņu kopu R136 ultravioletajā starojumā un ieraudzīt ļoti masīvās, karstās un spožās zvaigznes, kuru enerģija pārsvarā tiek izstarota ultravioleto staru diapazonā.

R136 šķērsizmērs ir tikai daži gaismas gadi. Šī zvaigžņu kopa atrodas Tarantula miglājā Lielajā Magelāna Mākonī aptuveni 170 000 gaismas gadu attālumā. Šajā kopā ir daudzas ļoti masīvas, karstas un spožas zvaigznes.

www.starspace.lv

Jaunajā pētījumā, kurā tika atklātas vairāk nekā desmit zvaigznes, kuru masa 50 reizes pārsniedz Saules masu, tika reģistrētas deviņas ļoti masīvas zvaigznes. To masa vairāk nekā 100 reizes pārsniedz Saules masu. Tieši šajā kopā atrodas zvaigzne R136a1, kuras masas rekords nav pārspēts. Tā ir aptuveni 250 reizes masīvāka nekā Saule. Jaunatklātās zvaigznes ir ne tikai ļoti masīvas, bet arī spožas. Visas šīs deviņas zvaigznes kopā spīd aptuveni 30 miljonus reižu spožāk nekā Saule.

Šīs zvaigznes ir ne tikai masīvas un spožas, bet no tām arī ļoti strauji plūst prom matērija. Katru mēnesi no milzu zvaigznēm prom aizplūst aptuveni viena Zeme. Matērija pārvietojas ar ātrumu, kas ir tuvs 1% no gaismas ātruma. Šīs masīvās zvaigznes savā īsajā mūžā strauji zaudē masu.

Pētījuma vadītājs Pauls Kroters 2010.gadā pierādīja, ka R136 eksistē četras zvaigznes, kuru masa aptuveni 150 reizes pārsniedz Saules masu. Tas bija pārsteigums, jo tolaik tika uzskatīts, ka tik masīvas zvaigznes nevar pastāvēt. Jaunā pētījuma ietvaros četrām zināmajām ir piepulcējušās vēl piecas, kuru masa pārsniedz Saules masu vismaz 100 reizes. R136 un citās kopās konstatētas milzu zvaigznes ir radījušas jaunus jautājumus par to izcelsmi.

«Ir idejas, ka šie monstri ir radušies, saplūstot ne tik masīvām zvaigznēm ciešās dubultzvaigžņu sistēmās. Ņemot vērā to, kas zināms par šādu saplūšanu biežumu, to nevar attiecināt uz visām masīvajām zvaigznēm, kas redzamas R136. Tas nozīmē, ka šādas zvaigznes var izveidoties tāpat kā citas zvaigznes,» skaidroja pētījuma līdzautore Saida Kabaljero-Nīves.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu