Jupiterā, iespējams, ietriecies asteroīds

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no video

Vairāki astronomi-amatieri no visas pasaules ziņo, ka uz Jupitera novērots neparasts uzplaiksnījums. Tā cēlonis nav pilnīgi droši zināms, taču kosmosa eksperti domā, ka 17.martā Jupiterā varētu būt ietriekusies komēta vai asteroīds. Ja šis pieņēmums gūs apstiprinājumu, šī būs viena no nedaudzajām reizēm, kad izdevies novērot lidojošu objektu ietriekšanos Saules sistēmas lielākajā planētā.

Tīmeklī publicētajos video redzams spilgts zibsnis Jupitera diska labajā malā. Vai tā tiešām ir asteroīda vai komētas eksplozija planētas augšējos atmosfēras slāņos, pētnieki cer noskaidrot, turpinot Jupitera novērojumus un cerot, ka atmosfērā būs saglabājušās svešķermeņa ietriekšanās pēdas.

Līdz šim zināmākais līdzīga rakstura gadījums tika iemūžināts 1994.gadā, kad Jupiterā ietriecās iepriekš vairākos gabalos sadalījusies Šūmeikera-Levi komēta 9. Toreiz abu objektu sadursmes rētas bija labi saskatāmas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu