Zinātnieki spēj izveidot robotus molekulas lielumā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Cīrihes Tehnoloģiskās skolas Šveicē un ASV firmas IBM pētnieciskās laboratorijas zinātnieki IBM ir izveidojuši mākslīgas molekulas no nanolodītēm, un šī jaunā tehnoloģija ļaus izveidot molekulas lieluma mikrorobotus vēžu ārstēšanai vai citiem mērķiem, vēsta žurnāls «Science Advances».

Mākslīgās molekulas ir lielākas par parastajām molekulām, tomēr tās ir niecīgas salīdzinājumā ar cilvēku un to izmēri ir tikai daži mikroni. Tās sastāv no silīcija vai polimēru materiāliem, un tām var piemist dažādas fiziskas īpašības, piemēram, elektrovadītspēja vai magnētisms.

Savienojot šādas lodītes, zinātnieki iegūst mikroobjektus ar vēlamo ģeometriju, struktūru un citām īpatnībām, kuras ļauj dažādi reaģēt uz vides apstākļiem. Mākslīgajām molekulām var piešķirt nūjiņu, trīsstūru vai sarežģītu trīsdimensiju objektu formu.

Šo mikroobjektu iegūšanai zinātnieki izmantojuši īpašas veidnes ar dažādu izmēru padziļinājumiem. Tika izveidotas sīciņas sfēras, kas pēc tam tiek sakausētas vienotā struktūrā ar īslaicīgu sasildīšanu.

Zinātnieki nākotnē uz mākslīgo molekulu bāzes plāno uzbūvēt ierīces ar sarežģītu ģeometriju un ķīmisko sastāvu, kuras kustētos magnētisko lauku ietekmē. Šādus mikroobjektus varētu izmantot medicīniskos pētījumos kā ārstniecības un ķīmijterapijas preparātu pārnēsātājus.

Inženieri arī veidos molekulas, kas spēs mijiedarboties cita ar citu un savienoties superstruktūrās, kuras spēs mijiedarboties ar gaismu. Šādas ierīces būtu veiksmīgi izmantojamas fotonikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu