SpaceX izdodas nosēdināt raķetes apakšējo posmu uz platformas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Amerikāņu korporācijai SpaceX pirmo reizi izdevies veiksmīgi nosēdināt uz Atlantijas okeānā peldošas platformas raķetes Falcon 9 apakšējo posmu, par to kompānija paziņojusi sociālajā tīklā Twitter.

Līdz šim visi mēģinājumi nosēdināt raķetes zemāko posmu beidzās pārsvarā neveiksmīgi. Izņēmums bija vienīgi decembrī īstenotais starts no Kanaveralas zemes raga, taču tam sekojošā raķetes posma nosēdināšana tika veikta uz zemes netālu no kosmodroma.

Izmantot uz ūdens izvietotu platformu SpaceX bija spiesta, jo tai nebija atļaujas veikt šādu nosēšanos Vandenbergas bāzes teritorijā.

Raķetes Falcon 9 apakšējā posma atgriešanās uz zemes ir ārkārtīgi svarīga kosmonautikas attīstībā, jo tās atkārtota izmantošana ļautu ievērojami samazināt komerciālo raķešu startu izmaksas. Ja vienas šādas raķetes degvielas izmaksas ir aptuveni 300 000 ASV dolāru, tad pati raķete ir 60 miljonus ASV dolāru vērta. Iepriekšējo reizi, sēdinot raķetes posmu uz jūrā izvietotas platformas, tās piezemēšanās nebija visai veiksmīga, jo trieciens bija pārāk liels, raķetes posms nogāzās uz sāna un uzsprāga. Pēc tam to vairs nebija iespējams izmantot atkārtoti.

SpaceX vadītājs Īlons Masks paziņojis, ka veiksmīgi atgūtā raķetes posma nākamais starts varētu notikt jau šā gada jūnijā. Rīt raķete tiks nogādāta ostā un pēc tam speciāisti ar to veiks vēl kādus 10 izmēģinājumus. «Ja viss noritēs veiksmīgi, tā varētu atkal pacelties gaisā maijā vai jūnijā, visticamāk, jūnijā», preses konferencē pēc veiksmīgā starta pavēstīja Īlons Masks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu