Implants smadzenēs atjauno paralizēta cilvēka kustības

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Kāds paralizēts Ohaio štata iedzīvotājs daļēji ir atguvis spēju kustināt labo roku un pat uzspēlēt videospēli Guitar Hero, kopš viņam smadzenēs implantēts neliels mikroprocesors. Tas, apejot muguras smadzenes, palīdz prātam kontrolēt roku un pirkstus.

24 gadus vecais Jans Burkarts ir pilnībā paralizēts, kopš cieta negadījumā peldēšanās laikā. Tiesa, ar jaunāko tehnoloģiju un pēdējo medicīnisko sasniegumu palīdzību jaunais vīrietis ir atguvis daļējas kustību spējas, un tas panākts, implantējot mikroprocesoru, kurš apstrādā smadzeņu signālus un tos nosūta 130 elektrodiem, kuri piestiprināti apakšdelmam un vada rokas un pirkstu muskuļus.

Mikroprocesora darbību Burkarts un viņu aprūpējošo mediķu komanda demonstrēja jau 2014.gadā. Toreiz gan pacients spēja vien aizvērt un atvērt plaukstu, turpretī tagad viņa iespēju arsenālā ir virkne krietni vien sarežģītāku kustību, kas ļauj veikt dažādus komplicētus uzdevumus. Zinātnieku un Burkarta sasniegumi ir aprakstīti žurnālā Nature, vēsta Reuters.

Patlaban tehnoloģijas, kas dod iespēju 24 gadus vecajam Janam kustināt roku, ir lietojamas tikai laboratorijas apstākļos. Taču zinātnieki aktīvi strādā, lai pilnveidotu bezvadu sistēmu signālu pārsūtīšanai no smadzenēm uz elektrodiem un rokas kustināšana būtu iespējama arī citviet.

«Šī ir pirmā reize, kad paralizēts cilvēks ir atguvis spēju daļēji kustēties, izmantojot no smadzenēm ierakstītus signālus,» sacījis Ņujorkā bāzētā Feinšteina Medicīniskās izpētes institūta bioelektriskās medicīnas pētnieks Čads Butons, kurš līdzdarbojies Batella memoriālajā institūtā (Battelle Memorial Institute (Ohaio štatā)) īstenotajā pētījumā.

Lai arī darba vēl daudz, Burkarts pats saka, ka jūtoties un varot darboties kā «normāls sabiedrības loceklis». Butons savukārt atzīmē, ka tehnoloģija, kad tiks pilnveidota, dos iespēju kustību spējas atgūt arī cilvēkiem, kuri pārcietuši insultu vai arī guvuši smagas smadzeņu traumas.

Burkarts, kurš kādreiz esot bijis lakrosa vārtsargs, liktenīgo spranda traumu guva, lecot uz galvas ūdenī 19 gadu vecumā. Kopš tā laika jaunais cilvēks nespēj patstāvīgi kustināt ne rokas, ne kājas, jo saikne starp galvas smadzenēm un muskuļiem ir pārrauta.

Kopš Burkarta galvas smadzeņu daļā, kura atbild par apzinātām muskuļu kustībām, implantēja zirņa izmēra mikroprocesoru, viņš ir atguvis dažādas plaukstas un rokas kustības, kas viņam ļauj, piemēram, pagrozīt plaukstu, saspiest pirkstus, satvert tādus objektus kā pudele, karote un telefons, «samaksāt ar kredītkarti», kā arī uzspēlēt Guitar Hero.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu