Zinātnieki turpina montēt milzīgo Džeimsa Veba kosmosa teleskopu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no video

Nacionālā aeronautikas un kosmosa aģentūra ceturtdien publiskoja time-lapse tehnikā veidotu video, kurā redzama topošā milzu teleskopa primārā spoguļa pagriešana, lai tā rāmim varētu sākt piestiprināt zinātniskos mērinstrumentus

Jau vairāk nekā 25 gadus kosmosa dzīļu izpēti no izplatījuma veic Zemes orbītā novietotais Habla teleskops. Iekārta ir kalpojusi ilgi, un loģiski, ka, tehnoloģijām attīstoties, ir radusies nepieciešamība, kā arī iespējas uzbūvēt jaudīgāku «aci», ar kuru ielūkoties vēl dziļāk kosmosā un pagātnē.

Šobrīd aizsardzības un aerokosmisko sistēmu ražotājs Northrop Grumman sadarbībā ar NASA zinātniekiem būvē jaunu, krietni jaudīgāku teleskopu, kurš nodēvēts bijušā NASA vadītāja Džeimsa Veba (James Webb) vārdā. Darbs ir pakāpeniski virzījies, un nupat ražotnē teleskopa galvenais spogulis, ko veido 18 zelta krāsas segmenti, pirmo reizi ir pagriezts uz leju, lai tā aizmugurē varētu sākt montēt zinātniskos mērinstrumentus. Spoguļi ir izgatavoti no berilija - ļoti viegla materiāla, kurš tiem dos iespēju mainīt formu pēc pacelšanās kosmosā. Džeimsa Veba kosmiskā teleskopa spoguļa diametrs ir 6,5 metri, kamēr Habla - 2,4.

Piebilde - bez NASA šī augsti tehnoloģiskā teleskopa izstrādē piedalās arī Eiropas Kosmosa aģentūra un Kanādas Kosmosa aģentūra.

Džeimsa Veba teleskopu izplatījumā paredzēts nogādāt 2018.gada oktobrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu