64 gadus vecam vīrietim veikta ASV pirmā peņa transplantācijas operācija

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

64 gadus vecais vīrietis, kurš vēža dēļ bija zaudējis lielāko daļu sava dzimumlocekļa, šobrīd veiksmīgi atgūstas pēc ASV pirmās peņa transplantācijas operācijas, pirmdien pavēstīja ārsti.

15 stundas ilgusī operācija veikta šomēnes Masačūsetsā Bostonas Vispārējā slimnīcā. Tā bijusi trešā zināmā šāda operācija pasaulē.

«Pacients - 64 gadus vecais Tomass Menings no Halifaksas, Masačūsetsā, - turpina atgūties labi, uz donora orgānu ir izveidojusies asins plūsma un nav nekādu asiņošanas, atgrūšanas vai infekcijas pazīmju,» teikts slimnīcas paziņojumā.

«Kaut arī pacients joprojām atrodas sākotnējā pēcoperācijas sadzīšanas procesa stadijā, viņa ārsti atzīst - viņi ir noskaņoti optimistiski, ka viņš atgūs funkciju, kuru viņš zaudēja 2012.gadā,» kad viņam pēc dzimumlocekļa vēža diagnosticēšanas lielākā daļa peņa tika amputēta.

Penis tika iegūts no miruša donora, kurš atbilda Meninga asins tipam un ādas krāsai.

Menings paudis pateicību donoram un viņa ģimenei, kas vēlējās palikt anonīma. Viņš arī paskaidroja, ka gribējis, lai sabiedrība uzzina par viņa gadījumu, cerot, ka tādējādi tiks mazināts ar peņa zaudēšanu saistītais kauns.

«Es šajos panākumos dalos ar visiem jums, tā ir mana cerība, ka mēs varam pavērst gaišu nākotni šāda veida transplantācijām,» paziņojumā apliecināja Menings.

Bostonas Vispārējās slimnīcas ārsti pie šīs procedūras strādājuši vairāk nekā trīs gadus, cita starpā praktizējoties uz līķiem, lai pilnveidotu metodi, pirms tā tiek piedāvāta plašākam kandidātu lokam, arī karavīriem, kas dzimumlocekļus traumējuši vai zaudējuši karā.

Intervijā laikrakstam «The New York Times» Menings pastāstīja, ka ārsti viņam 2012.gadā konstatējuši retu dzimumlocekļa vēža formu.

Pēc audzēja izoperēšanas viņam palicis 2,5 centimetrus garš stumbenis.

Menings, kurš laikā, kad viņam tika diagnosticēts vēzis, bijis viens, baidījies no tuvības ar sievieti.

«Es nevienai negāju tuvumā,» viņš atzina. «Man ne ar vienu nevarēja būt attiecības. Nevar pateikt sievietei - «man bija peņa amputācija«.»

Pasaulē pirmā peņa transplantācijas operācija notika 2006.gadā Ķīnā, tomēr pārstādītais orgāns vēlāk tika nooperēts «nopietno psiholoģisko problēmu dēļ, kas radās [orgāna] saņēmējam un viņa sievai», sacīja ārsti.

Par pirmo veiksmīgo peņa transplantāciju tika paziņots pērn. Tā notikusi Dienvidāfrikā.

Donora orgāns pieoperēts kādam 21 gadu vecam vīrietim, kurš savu dzimumlocekli zaudējis paviršas apgraizīšanas operācijas rezultātā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu