Čīlē sāks būvēt lielāko teleskopu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.eso.org

2024.gadā Čīlē kosmosa novērojumus sāks teleskops, kurš izmēru un veiktspējas ziņā būs milzis, ja salīdzina ar šobrīd izmantotajām ierīcēm.

Pirmais solis teleskopa būvniecībā tika sperts trešdien, kad Eiropas Dienvidu observatorija (ESO) noslēdza 400 miljonus eiro vērtu līgumu par teleskopa projektēšanu, izstrādi un būvniecību ar itāļu konsorciju, kurā ietilpst tādas kompānijas kā Astaldi Spa, Cimolai un EIE.

Avots: ESO/ACe Consortium

Mūzika: Johan B. Monell (www.johanmonell.com)

www.johanmonell.com

Topošais milzu instruments, kas nodēvēts par Eiropas Ļoti lielo teleskopu, kopumā izmaksās 1,1 miljardu eiro. Tā galvenā spoguļa diametrs ir iespaidīgi 39 metri, un ESO apgalvo, ka tas palīdzēs no zemes iegūt 15 reizes asākus attēlus, nekā spēj sagādāt Habla kosmiskais teleskops.

Teorētiski ar šo teleskopu būs iespējams ieraudzīt pat Zemes izmēra planētas, kas riņķo tālās zvaigžņu sistēmās. Iespējams, teleskops spēs sniegt arī vērtīgu informāciju par šo planētu atmosfēru, tās ķīmisko sastāvu un attiecīgi vai uz planētas ir iespējama dzīvības pastāvēšana.

Cita starpā jaunais teleskops palīdzēšot zinātniekiem, meklējot atbildes, kā un kad sāka veidoties pirmās galaktikas.

Eiropas Ļoti lielā teleskopa būvniecību faktiski var uzskatīt jau par sākušos, jo pamatne un pievedceļi tā atrašanās vietā uz nomaļa kalna Atakamas tuksnesī Čīlē jau ir sagatavoti.

Avots: ESO

www.eso.org

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu