Ķīna palaidīs pirmo kvantu komunikāciju satelītu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ķīna jūlijā palaidīs savu pirmo eksperimentālo kvantu komunikāciju satelītu, vēstīja Ķīnas oficiālā ziņu aģentūra «Sjiņhua», atsaucoties uz Ķīnas Zinātņu akadēmiju.

Šādi tiks pirmoreiz pasaulē nodrošinātas kvantu komunikācijas ar satelītu, informēja Ķīnas Zinātnes un tehnoloģijas universitātes mācībspēks Paņs Dzjanvejs.

Kvantu komunikācijām ir ļoti augsts drošības līmenis, jo kvantu fotons nav atdalāms vai dubultojams, tāpēc ir neiespējami noklausīties, pārtvert vai uzlauzt šādi pārraidītu informāciju, sacīja Paņs.

Zinātņu akadēmijas projekts ietver satelīta palaišanu, kā arī četru virszemes staciju izveidošanu kvantu komunikācijām un vienas eksperimentālas kosmosa stacijas izveidošanu kvantu teleportācijai.

Pēc projekta pabeigšanas satelīts spēs nodibināt kvantu optiskos sakarus vienlaikus ar divām virszemes bāzēm, kuras atrodas tūkstošiem kilometru attālumā viena no otras.

Ķīnas zinātniekiem bija nepieciešami pieci gadi pirmā kvantu satelīta izstrādei un uzbūvēšanai. Tas jūnijā tiks aizvests uz Dzjukuaņas satelītu startu centru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu