Kosmosa stacija papildināta ar piepūšamu moduli

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Nacionālās kosmosa un aeronautikas aģentūras (NASA) astronauti veiksmīgi papildinājuši Starptautisko kosmosa staciju (SKS) ar piepūšamo moduli Bigelow Expandable Activity Module (BEAM), kuru perspektīvā varēs izmantot dzīvošanai.

Lai atvērtu apaļo konstrukciju, bija nepieciešami divi mēģinājumi. Astronautam Džefam Viljamsam izdevās to paveikt septiņu stundu laikā. Šo procedūru no Zemes koordinēja NASA un dzīvojamās telpas izstrādātājas - kompānijas Bigelow Aerospace speciālisti.

Atvērtā veidā moduļa diametrs ir 3,2 metri, garums - 3,96 metri, bet tilpums 15 kubikmetru.

Šobrīd modulis ir jau pilnībā hermetizēts, un spiediens tajā tiks izlīdzināts, lai būtu tāds pats kā pārējās SKS sekcijās. Šīs nedēļas gaitā vēl tiks veiktas noplūžu pārbaudes, un tikai pēc tam Viljamss dosies personīgi izmēģināt šo telpu.

Gaidāms, ka turpmāko divu gadu laikā tiks pārbaudīta BEAM spēja aizturēt kosmisko radiāciju, noturēt uzstādīto temperatūru un atmosfēru.

Sākotnēji piepūšamā moduļa uzstādīšanu bija paredzēts veikt 26.maijā, taču radās sarežģījumi - konstrukcija sāka atvērties nevienmērīgi, turklāt spiediens iekšā bija augstāks par vēlamo. Tādēļ tika pieņemts lēmums mēģinājumu atkārtot vēlāk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu