Aptuveni trešdaļa cilvēku nav redzējuši Piena Ceļu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: cires.colorado.edu

Noteikti esi dzirdējis sakām: kas no acīm prom, tas no sirds ārā. Šobrīd aizmirstībā lēnām zūd Piena Ceļš - viens no fantastiskākajiem un iedvesmojošākajiem skatiem Zemes debesīs. Zūd ne jau tāpēc, ka pagaistu pats Piena Ceļš, bet gan tādēļ, ka uz Zemes gaismas piesārņojums kļūst arvien intensīvāks un plešas plašumā. Itālijas un ASV zinātnieku veiktajā pētījumā ir noskaidrots, ka aptuveni trešdaļa cilvēces mūsdienās nav redzējusi majestātisko Piena Ceļa joslu.

Gaismas piesārņojums ir viens no agresīvākajiem vides ietekmes veidiem. Attīstītajās valstīs, jo īpaši pilsētās, mākslīgo gaismu klātbūtne rada spožu miglu, kas apslēpj skatam naksnīgās debesis.

www.starspace.lv

Kā pastāstīja NOAA Nacionālā Vides informācijas centra speciālists Kriss Elvidžs, ASV aptuveni 80% iedzīvotāju nav redzējuši Piena Ceļu.

«Tā ir būtiska daļa mūsu saiknē ar kosmosu, un nu tā ir zudusi,» teica Elvidžs, kurš kopā ar starptautisku zinātnieku grupu atjaunoja gaismas piesārņojuma pasaules karti, izmantojot augstas izšķirtspējas satelītattēlus un precīzus debesu spožuma mērījumus.

«Es ceru, ka šī karte beidzot atvērs cilvēkiem acis saistībā ar gaismas piesārņojumu,» teica pētījuma vadītājs Fabio Falči no Gaismas piesārņojuma zinātnes un tehnoloģiju institūta Itālijā.

Visizteiktākais gaismas piesārņojums ir tādās valstīs kā Singapūra, Itālija un Dienvidkoreja, savukārt vistumšākās debesis ir Kanādā un Austrālijā. Rietumeiropā tumšu vietu atlicis pavisam nedaudz, pārsvarā tās atrodamas Skotijā, Zviedrijā un Norvēģijā. Lai arī ASV var lepoties ar milzīgiem plašumiem, aptuveni puse teritorijas cieš no gaismas piesārņojuma.

Gaismas piesārņojuma pasaules karte
Gaismas piesārņojuma pasaules karte Foto: cires.colorado.edu

Lai arī šī varētu šķist tikai debesu vērotāju čīkstēšana par tumšu vietu trūkumu, jaunākie pētījumi ir pierādījuši, ka gaismas piesārņojumam ir būtiska kaitīga ietekme arī uz dzīvajām radībām.

Gaismas piesārņojuma mazināšanā aicinātas iesaistīties gan privātpersonas, gan pilsētu un ciemu pārvaldes. Samazinot gaismas intensitāti, izslēdzot nevajadzīgo apgaismojumu un izmantojot risinājumus, kas samazina gaismas noplūdi debesu virzienā, var palielināt debesīs ieraugāmo objektu skaitu.

Ja arī tu piederi pie tiem, kas nekad nav sajūsmā vērušies bālajā zvaigžņu upē, zini, ka arī Latvijā var atrast tumšas vietas. Izmanto izdevību augustā, kad Piena Ceļš atradīsies tieši virs galvas, dodies izbraukumā prom no pilsētas un izbaudi majestātisko Piena Ceļu.

Gaismas piesārņojuma pasaules karte

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu