Zvaigznes sprādziena animācija

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no video

Kopš 2009.gada maija, tātad nu jau vairāk nekā septiņus gadus Zemes orbītā atrodas un darbojas Keplera kosmiskais teleskops. Tā galvenais uzdevums ir meklēt Zemei līdzīgas planētas, kas riņķo ap tuvākām un tālākām zvaigznēm.

Lai gan Keplera teleskops ir instruments dzīvībai piemērotu planētu meklēšanai, tas dod iespēju novērot arī citas kosmiskas parādības. Piemēram, 2011.gadā Keplera teleskopa «redzeslaukā» nonāca divu zvaigžņu, tā dēvēto sarkano supergigantu, eksplozija.

Viena no tām, KSN 2011a, ir apmēram 300 reizes lielāka par Sauli un atrodas 700 miljonu gaismas gadu attālumā. Otra nodēvēta par KSN 2011d, ir 500 reizes lielāka par Sauli un atrodas 1,2 miljardus gaismas gadu lielā attālumā no mums. Spilgtumā tā 20 000 reizes pārspēja mums tuvāko zvaigzni.

Lielākās zvaigznes sprādziena animāciju NASA ir izvietojuši savā YouTube kanālā un tajā redzams sākotnējais uzplaiksnījums, kas diagrammā atainots kā ļoti straujš gaismas daudzuma pieaugums. Tas ir brīdis, kad zvaigznes kodolā ir beigusies «degviela» kodolsintēzes procesiem, un pēc zvaigznes iebrukšanas notiek supernovas sprādziens.

Kā redzams pievienotajā NASA diagrammā, sākotnējais trieciena vilnis maksimumu sasniedz vien 20 minūtēs, toties KSN 2011d sava miršanas procesa spilgtuma maksimumu sasniedz tikai pēc 14 dienām. Šajā brīdī KSN 2011d ir apmēram miljards reižu spožāka par Sauli.

Zvaigznes sprādziena animācija. Avots: NASA Ames/W. Stenzel

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu