Itālijā modelētas 17 000 gadu senas smadzenes pēc bērna galvaskausa

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Itālijas dienvidos atrasts 17 tūkstošus gadu vecs bērna galvaskauss ir devis zinātnieku grupai iespēju pirmoreiz precīzi modelēt tolaik dzīvojušo cilvēku smadzenes, vēsta interneta ziņu portāls «The Local».

10 līdz 12 gadus veca zēna galvaskauss tika atrasts Kalabrijas reģionā Romito grotā – alā, kuru Homo sapiens sugas cilvēki bija izmantojuši dzīvošanai pirms 23 līdz 10 tūkstošiem gadu.

Tieši zēna nelielais vecums ļāva zinātniekiem modelēt senās smadzenes.

«Zēns vēl auga un tāpēc viņa galvaskausa kauli bija samērā mīksti. Augošo smadzeņu spiediens uz kaulu atstāja sava veida ‘nospiedumu’ galvaskausa iekšienē. Tagad, pateicoties trīsdimensiju (3D) skeneriem un datortehnoloģijai, mēs spējām radīt ticamu seno smadzeņu 3D modeli,» paskaidroja seno laiku vēstures profesors Fabio Martini no Florences Universitātes.

Šī smadzeņu rekonstrukcija ļauj antropologiem, paleontologiem un neirologiem tieši

salīdzināt gados jaunā mednieka un vācēja smadzenes ar mūsdienu bērna smadzenēm.

«Tas ļaus mums izpētīt šī orgāna dažādu zonu, tādu kā valodas centrs, attīstību,» sacīja Martini.

Izpētot tās smadzeņu zonas, kas ir atbildīgas par sociālo mijiedarbību, telpisko koordināciju un valodu, zinātnieki cer gūt jaunu priekšstatu par mūsu senču dzīvi.

Paleolīta laikmeta Romito grota ir viens no svarīgākajiem šī laikmeta objektiem Eiropā. Tajā atrastie seno cilvēku mitekļi, grafiti un apbedījumi ir svarīgi izpratnei par cilvēces vēsturi pirms lauksaimniecības revolūcijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu