Dinozauri «ūjinājuši» kā putni?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Desmitiem gadu ir valdījusi pārliecība un tā arī atainota kinolentēs, ka daudzas dinozauru sugas komunicē ar skaļiem, biedējošiem, zemi drebinošiem rēcieniem. Jaunā pētījumā nupat atklāts, ka patiesība varētu būt gluži pretēja, ka daudz dinozauru varētu būt komunicējuši kā putni - čivinot un ūjinot.

Mūsdienu putni un 65 miljonus gadu senā pagātnē dzīvojušie dinozauri ir tuvi radinieki, tādēļ līdzības to starpā nav neiespējamas.

Teksasas universitātes zinātnieki veica putnu balss orgānu rūpīgu izpēti un ar tiem radāmo skaņu analīzi, ko salīdzināja ar dinozauru fosiliju balss orgāniem.

Analīzes rezultāti parādīja, ka daudzi dinozauri varētu būt radījuši skaņas ar aizvērtu muti. Līdzīgā formā caur ādu un skausta daļu skaņas rada putni, lai uzrunātu partneri vai aizsargātu savu teritoriju, raksta www.natureworldnews.com.

«Mūsu analīzes rezultāti norāda uz to, ka vokalizēšana ar aizvērtu knābi vai muti arhozauros jeb grupā, kurā cita starpā ietilpst putni, dinozauri un krokodili, ir piedzīvojusi ievērības cienīgu evolūciju,» norāda Teksasas universitātes pētnieks Čeds Eliasons un piebilst, ka «interesantā kārtā ar aizvērtu muti komunicē tikai salīdzinoši lieli arhozauri, piemēram, tādi kā dūjas un lielāki dzīvnieki».

Fakts, ka vokalizācija ar aizvērtu muti ir sastopama gan putnu, gan krokodilu pasaulē, vedina domāt, ka to piekopuši arī citi arhozauri, piemēram, dinozauri.

Pētījumā gan norādīts, ka šī analīze dod tikai norādes un pamatu pieņēmumiem, tādēļ iekams nebūs skaidru pierādījumu no fosilijām, nevarēs droši apgalvot, ka tiranozauri cauri senajiem mežiem pēc laupījuma lauzušies, ūjinādami kā dūjas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu