Marsa noslēpumus turpinās vētīt jauns robots

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA/JPL-Caltech

Marss, neskaitot Zemi, visticamāk ir Saules sistēmas visvairāk pētītā planēta. Tomēr nevarētu teikt, ka tās noslēpumi ir atminēti un visas atbildes ir atrastas. Līdz ar to ik pa brīdim sarkanās planētas virzienā dodas jauns aparāts, kas palīdz ielūkoties Marsa vēsturē, tagadnē un iespējamajā nākotnē, kā arī labāk saprast, ar ko nākotnē būs jārēķinās tiem, kas plānos cilvēku misijas uz Marsu, kā arī tiem, kas paši personīgi turp dosies. Viens no šādiem aparātiem, kas tuvākajā laikā varētu uzsākt Marsa izpēti, ir visurgājējs Mars 2020, kura konstruēšanu NASA plāno sākt tuvākajā laikā.

Mars 2020 pētīs sarkanās planētas apgabalu, kura vide senatnē varēja būt labvēlīga mums pazīstamām dzīvības formām, meklējot iežos liecības par pagātnē uz Marsa eksistējušo dzīvību. Papildus tūlītējai paraugu analīzei, tie tiks uzglabāti īpašā tvertnē, paredzot, ka tos varētu vēlāk nogādāt uz Zemi citas misijas ietvaros.

«Mars 2020 ir pirmais solis potenciālajā vairāku misiju virknē, kuru mērķis ir nogādāt uz Zemi īpaši izmeklētus un sagatavotus Marsa iežu paraugus,» pastāstīja Džefrijs Joders no NASA. «Šī misija ir nozīmīgs atskaites punkts, lai noskaidrotu, vai uz Marsa kādreiz ir pastāvējusi dzīvība.»

Lai samazinātu risku un ieekonomētu līdzekļus, Mars 2020 visurgājējs būs visai līdzīgs tā priekštecim Curiosity, bet aprīkots ar virkni jaunu instrumentu, kas ļaus pētīt Marsu kā nekad agrāk. Piemēram, visurgājējs analizēs Marsa resursu pieejamību un pielietojumu, gatavojoties nākotnē iecerētajam cilvēku lidojumam uz Marsu.

www.starspace.lv

Mars 2020 būs aprīkots ar īpašu paraugu vākšanas un uzglabāšanas sistēmu, ieskaitot urbi un vairākas paraugu uzglabāšanas tvertnes, no kurām aptuveni 30 tiks saglabātas potenciālai paraugu savākšanas misijai nākotnē, kas tās varētu nogādāt uz Zemi, kur Marsa iežu paraugi tiktu pētīti, gan meklējot iespējamās liecības par dzīvību uz planētas agrākos tās attīstības posmos, gan analizējot iespējamos riska faktorus cilvēku veselībai.

Divi instrumenti, kas tiks uzmontēti uz robotizētās rokas, tiks izmantoti, lai meklētu dzīvības atstātās pēdas un noteiktu, vai nepieciešams ievākt paraugu, analizējot iežu ķīmiskās, minerālu un organiskās īpašības. Visurgājēja masts būs aprīkots ar augstas izšķirtspējas kamerām un trīs tipa spektroskopijas instrumentiem, kas jau no attāluma ļaus noteikt interesantākos paraugus.

Vairāki instrumenti novēros laika apstākļus un putekļu daudzumu apkārtējā vidē, bet ar radara palīdzību tiks analizēta konkrētās vietas ģeoloģiskā struktūra.

Mars 2020 uz Marsa tiks nogādāts tāpat kā Curiosity, bet divi uzlabojumi šajā sistēmā ļaus nolaisties arī uz ne pārāk ideālas virsmas.

«Pievienojot tā dēvēto attāluma trigeri, mēs varēsim norādīt, kur izpletnim atvērties, ne tikai, pie kāda ātruma,» pastāstīja Mars 2020 nolaišanās grupas vadītājs Alens Čens. «Tas samazinās nolaišanās laukumu aptuveni uz pusi.»

Analizējot nolaišanās laikā uzņemtās fotogrāfijas, jaunais visurgājējs varēs koriģēt kursu.

«Nolaišanās laikā kosmiskais aparāts varēs noteikt, vai tas dodas uz kādu no nedrošajām zonām, un attiecīgi novirzīties uz drošāku vietu,» teica Čens. «Šī iespēja mums ļauj izmantot arī apgabalus, kuros ir nedrošās zonas, kas agrāk tika atmestas kā pilnībā nederīgas, kā arī mēs varēsim nolaisties tuvāk specifiskiem izpētes objektiem, kas samazinās nepieciešamību braukt līdz tiem pa virsmu.»

Visa nolaišanās secība tiks fotografēta, kā arī tiks ierakstītas skaņas. Šie materiāli tiks analizēti, lai plānotu nākamās misijas uz sarkano planētu.

«Neviens nekad nav redzējis, kā izskatās izpletnis, kad tas atveras Marsa atmosfērā,» teica Deivids Gruels no NASA Reaktīvo dzinēju laboratorijas (JPL).

Mikrofoni arī agrāk ir lidojuši uz Marsu, bet tie nekad nav tikuši izmantoti uz sarkanās planētas virsmas.

«Tā būs lieliska iespēja plašākam interesentu lokam pirmo reizi izdzirdēt Marsa skaņas,» piebilda Mets Voliss no NASA JPL.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu