Visums ... galējā robeža

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA, ESA, and J. Lotz (STScI)

Pirms piecdesmit gadiem kapteiņa Kirka vadītā komanda ar kosmosa kuģi Enterprise devās izpētīt nezināmo. Tagad, kad kinoteātrus ir sasniegusi jaunākā «Zvaigžņu ceļu» sāgas filma, arī Habla teleskops «Galējo robežu» projekta ietvaros pēta Visuma vistālākos nostūrus - galaktiku kopu Abell S1063.

Visums ... galējā robeža. Šie ir Habla kosmosa teleskopa stāsti. Tā misija turpinās,

pētot dīvainas jaunas pasaules un drosmīgi lūkojoties tur, kur teleskopi nekad agrāk nav skatījušies.

www.starspace.lv

Viens no jaunākajiem Habla teleskopa misijas mērķiem bija galaktiku kopa Abell S1063, potenciālā mājvieta miljardiem jaunu un neparastu pasauļu.

Galaktiku kopu mēs redzam tādu, kāda tā bija pirms aptuveni četriem miljardiem gadu.

Interesanti, ka Abell S1063 ļauj ielūkoties vēl tālākā pagātnē. Milzīgā kopas masa deformē un pastiprina aiz tās esošo galaktiku gaismu. Šo efektu dēvē par gravitācijas lēcošanu. Tādējādi var ieraudzīt objektus, kuri būtu pārāk blāvi, lai tos novērotu. Starp Abell S1063 palielinātajām galaktikām viena ir novērota aptuveni miljards gadu pēc Lielā Sprādziena.

Fuji/DSS/Hubble. Music: Johan B. Monell (www.johanmonell.com)

www.johanmonell.com

Astronomi ir identificējuši sešpadsmit galaktikas, kuru gaismu deformē masīvā galaktiku kopa. Tās palīdzēs izveidot precīzu parastās un tumšās matērijas izvietojuma karti Abell S1063 kopai.

«Galējo robežu» projekta ietvaros tiek novērotas vairākas masīvas galaktiku kopas. Jau trīs ir fotografētas pirms Abell S1063 un vēl divas tiks pētītas turpmāko piecu gadu laikā. Iegūtos rezultātus analizē zinātnieki visā pasaulē, atklājot

galaktikas, kas pastāvējušas jau dažus simtus miljonus gadus pēc Lielā Sprādziena,

kā arī novērojot pārnovu ar gravitācijas lēcošanas metodi.

ESA/Hubble. Music: Johan B. Monell (www.johanmonell.com)

www.johanmonell.com

«Zvaigžņu ceļa» tēvs Džīns Rodenberijs būtu lepns par tik plaša mēroga starptautisku sadarbību. Viņa radītajā pasaulē «raiba» komanda sadarbojas, lai miermīlīgos nolūkos pētītu Visumu. Habla teleskopa programma ir viens no šādiem projektiem, kurā Eiropas Kosmosa aģentūra (EKA) un NASA kopīgi vada vienu no izsmalcinātākajiem zinātniskajiem instrumentiem pasaulē.

Abell S1063

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu