Noskaties: neredzamās Saules plazmas mēles kļūst redzamas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no video

Saules dinamikas observatorija (Solar Dynamics Observatory jeb SDO), kas atrodas izplatījumā un nepārtraukti vēro mums tuvāko zvaigzni, ir sarūpējusi kārtējo iespaidīgo video, kas izpelnījies Nacionālās aeronautikas un kosmosa administrācijas (NASA) speciālistu atzinību un ticis palaists publiskajā telpā, tai skaitā NASA sociālo tīklu kontos.

Šajā tuvplāna video, kas ar SDO attēlveidošanas ierīcēm iemūžināts periodā no šā gada 9. līdz 10.jūlijam, redzami iespaidīgi Saules matērijas izvirdumi.

Avots: NASA/SDO/Goddard Space Flight Center/Joy Ng

Saule sastāv no plazmas - gāzes, kurā negatīvi lādētie elektroni brīvi kustas ap pozitīvi lādētiem joniem, tā veidojot spēcīgu lādētu daļiņu putru, raksta NASA.

Ik katra plazmas mēle, kas izšaujas izplatījumā virs Saules virsmas, agri vai vēlu tiek ievilkta atpakaļ un tam iemesls ir Saules sarežģītie magnētiskā lauka spēki.

Šajā video ar SDO kamerām filmēts ekstrēmais ultravioletais starojums, kas ar aci nav redzams. Papildus tam video iekrāsots sarkans, lai to būtu vieglāk skatīties, norāda NASA.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu