Atēnās atklāj masu kapu ar «interesanti» izvietotiem skeletiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Kādā Senās Grieķijas kapsētā arheologi ir uzgājuši masu kapu. Tajā atrodas vismaz 80 tērauda rokudzelžos saslēgti skeleti.

Arheologi ir pārliecināti, ka šie cilvēki ir masveida eksekūcijas upuri, tikai nav skaidrs, kas viņi tādi bijuši un kāpēc guldīti masu kapā, turklāt izskatās, ka cilvēki apbedīti, viņiem izrādot zināmu cieņu. Tas nozīmē, ka šie nevarētu būt bijuši parasti vergi vai noziedznieki.

Masu kaps tika atklāts šā gada sākumā vietā, kur starp Atēnu centru un Pireju ostu plānots būvēt jaunu operas namu un bibliotēku.

Piekļuve šai vietai tiek rūpīgi sargāta, tomēr aģentūras Reuters reportieriem bija reta iespēja arheologu pavadībā skeletus aplūkot. Daži no tiem ir izkārtoti akurātā rindā, citi turpretī guļ viens uz otra ar savītām rokām un kājām, un pavērtiem žokļiem.

«Viņi visi tikuši nogalināti identiskā manierē. Tai pašā laikā aprakti tikuši, izrādot cieņu,» saka izrakumu vadītāja Stella Krisulaki (Stella Chryssoulaki), piebilstot, ka visiem skeletiem ir važās iekaltas rokas un vairums apglabāto bijuši nogalināšanas brīdī bijuši ļoti jauni un pie labas veselības.

Kapsēta veidota periodā starp 8.un 5.gadsimtu pirms mūsu ēras. Krisulaki norāda, ka tas bija periods, kad valdīja plašas nesaskaņas aristokrātu un augstdzimušo starpā par varu Atēnās. Viena no masu kapa rašanās teorijām ir saistīta ar Sailonu, augstdzimušu olimpisko čempionu, kurš 632.gadā pirms mūsu ēras ar sievastēva, Megaras tirāna palīdzību Atēnās mēģināja sarīkot apvērsumu. Apvērsums neizdevās un Sailons pēc tā veiksmīgi noslēpās, turpretī viņa atbalstītāji tika nogalināti. Pētnieki cer, ka DNS analīzes palīdzēs noskaidrot patiesību un, iespējams, rast skeletu saikni ar apvērsuma mēģinājumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu