Zinātnieki izstrādā izzūdošus izpletņus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pensilvānijas štatā, ASV bāzētās Karnegi Melona universitātes zinātnieki attīsta polimērus, kuri pēc elektriska impulsa sadalās monomēros.

Šādus polimērus perspektīvā varētu izmantot, lai, piemēram, slepenām operācijām ražotu izpletņus, kuri pēc uzdevuma izpildes (kravas vai karavīru nogādāšanas uz zemes) sabruktu.

Universitātes zinātnieki norāda, ka viņiem ir izdevies izstrādāt pietiekami stabilu polimēru, lai no tā izgatavotais izpletnis būtu pietiekami izturīgs kravas nogādāšanai līdz zemei. Tai pašā laikā zinātniekiem jātiek galā ar problēmu, kas saistīta ar diegu un auduma izgatavošanu no attiecīgā materiāla.

Ja tas izdosies, tad, pēc zinātnieku aplēsēm, šādu izpletņu izzušanai būs nepieciešamas vien no 20 minūtēm līdz 2 stundām.

Izzūdošie izpletņi tiek izstrādāti ICARUS programmas ietvaros. Tās mērķis ir radīt bezpilota lidaparātus, kuri, lidojot līdz 10 km augstumā, spētu nepieciešamo aprīkojumu un personālu nogādāt vismaz 150 km attālumā un pēc tam pašiznīcināties, lai tos nevarētu identificēt. Pie tam neatkarīgi no apkārtējās vides un iztiekot bez skābju vai sprāgstvielu izmantošanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu