Cilvēces bojāeja - gadsimtu jautājums?

Apollo TV
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Caters News Agency

Cilvēce var iet bojā jau pēc dažiem gadsimtiem: iespēja, ka tas varētu notikt ap 2290.gadu ir 50%, bet ap 2710.gadu - 95%, teikts pētījumu kompānijas «BCA Research» publicētajā ziņojumā.

Pēc ziņojuma autoru vārdiem, civilizācija ir pietuvojusies pagrieziena punktam, kuru pārvarot, tā var strauji paaugstināt IQ līmeni, pateicoties ģenētiskajām tehnoloģijām. Tiesa, reizē ar pieaugušajām iespējām palielināsies bojāejas riski, norāda ekonomisti, atsaucoties uz teorēmu par pasaules galu.

Savā analīzē pētījuma autori norāda, ka summārais dzimstības koeficients stabilizēsies pie 3 (pašlaik tas ir apmēram 2,4), līdz ar to cilvēces bojāejas iespējamība līdz 3000.gadam sastāda 50-95%.

Ja cilvēce spēs apdzīvot citas planētas vai radīt gigantiskus orbitālos kuģus, tad dzīvības izzušanas iespējamība strauji samazināsies, taču uz šo brīdi pasaules gala iespēja ir daudz augstāka, nekā tālā pagātnē vai arī būs nākotnē.

Pēc ekspertu viedokļa, pieļaujot, ka cilvēci gaida bojāeja, iekrājumu veidošana vairs nebūs tik aktuāla. Tas nozīmē, ka investoriem būs mazāk iemeslu taupīt naudu, bet gan būs lielāka vēlme ieguldīt to riskantos aktīvos.

Jāatzīmē, ka cilvēces vēsturē jau ir bijušas vairākas reizes, kad pasaule gatavojusies pasaules galam. Pēdējo reizi tas notika 2012.gadā, un toreiz cilvēces bojāeju paredzēja Maiju kalendārs. Daudziem cilvēkiem pasaules valstīs tas izraisīja paniku - Itālijā iedzīvotāji masveidā izsūdzēja grēkus, bet Ķīnā sāka ražot lodveida patvertnes.

Pazīstamais fiziķis - teorētiķis Stīvens Hokings - ir pārliecināts, ka, glābjoties no bojāejas, cilvēkiem ir jākolonizē citas planētas. Pēc viņa viedokļa, tuvāko 100 gadu laikā tas notiks ar Marsu, un sagatavošanās darbi tam jau ir sākušies.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu