Argentīnā atrod milzu meteorītu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Argentīnā, Čako provincē, 1078 kilometrus uz ziemeļrietumiem no Buenosairesas ir atrasts ļoti iespaidīgs meteorīta kandidāts. Ar 30 800 kilogramiem tas noteikti ierindosies starp līdz šim lielākajiem zināmajiem. Lai noteiktu precīzi, kuru vietu piešķirt šim smagsvaram, zinātnieki veikts tā atkārtotu svēršanu. Visticamāk, ka meteorīts, kam neformāli piešķirts nosaukums Gancedo, varētu būt nokritis uz Zemes pirms vairāk kā 4000 gadiem.

Savu nosaukumu - Gancedo - atradums ieguva, jo, atrokot milzīgo akmeni, to sāka appludināt seklie gruntsūdeņi. Situāciju izglāba netālu esošās pilsētas Gancedo iedzīvotāji, kuri operatīvi sagādāja tehniku, ar kuras palīdzību izcelt iespējamo viesi no debesīm.

Potenciālais meteorīts tika atrasts Campo del Cielo - reģionā, kas atrodas uz robežas starp Čako un Santjago del Estero provincēm. Tulkojumā šā reģiona nosaukums nozīmē «debesu lauks». 3 x 19,2 km lielajā apgabalā atrodas 26 krāteri, kuri visticamāk radušies pirms vairāk nekā 4000 gadiem, kad šo reģionu skāra intensīvs meteoru lietus. Šajā apgabalā ir atrastas vairāk nekā 100 tonnas dažāda izmēra meteorītu.

Šobrīd smagākais meteorīts atrasts Namībijā aptuveni pirms gadsimta. Tas sver aptuveni 66 tonnas, bet, tā kā tas nav celts ārā un nosvērts, precīzs svars nav zināms. Tiek uzskatīts, ka tas Zemes virsmā ietriecies pirms 80 000 gadu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu