Smēķēšanas sekas cilvēka DNS redzamas pat 30 gadus pēc atmešanas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/mondi

Zinātnieki ir atklājuši, ka smēķēšana atstāj pēdas cilvēka DNS pat 30 gadus pēc šā kaitīgā ieraduma atmešanas.

Pētījumā secināts, ka DNS metilācijas procesa izpēte, process, kurā šūnas kontrolē gēnu aktivitāti, ir veids, kā izpētīt indivīda smēķēšanas vēsturi. Tas var palīdzēt zinātniekiem atklāt veidus, kā ārstēt smēķēšanas sekas, kas palikušas DNS sistēmā, raksta «Daily Mail».

Jau sen zināms, ka pat vairākus gadus pēc smēķēšanas atmešanas cilvēkiem ir iespējams saslimt ar vēzi vai sirds slimībām. Toties smēķēšanas seku molekulārā ietekme vēl nav līdz galam izpētīta.

ASV zinātnieki analizēja DNS metilācijas vietas visā cilvēku genomā. Pētījumā tika izmantoti asins paraugi no vairāk nekā 16 000 pētījuma dalībnieku, kuru starpā bija smēķētāji, tie, kas atmetuši smēķēšanu, un cilvēki, kuri nekad nav smēķējuši.

ASV Nacionālais Vides veselības zinātņu institūts (NIEHS) un Hārvarda medicīnas skolas zinātnieki atklāja, ka daudzas no DNS daļām piecu gadu laikā pēc smēķēšanas atmešanas sāk uzrādīt tādus pašus rezultātus kā nesmēķētājiem, bet ir DNS daļas, kas pat pēc 30 gadiem uzrāda izmaiņas.

Statistiski visnozīmīgākās izmaiņas parādīja tās daļas, kas atbild par smēķēšanas izraisītām slimībām, piemēram, sirds un asinsvadu slimībām un noteiktiem vēža paveidiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu