Video: zonde Juno ierodas pie Jupitera

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Saules sistēmas lielākajai planētai Jupiteram ir 67 dabīgie pavadoņi, bet kopš nesena laika arī viens mākslīgais - 2011.gadā palaistais un šā gada jūlijā planētas orbītu sasniegušais Juno.

Līdz šim Jupiteru apciemojušas vairākas zondes, tiesa, tās planētai tikai palidojušas garām vai arī izmantojušas milzīgo gravitāciju, lai iegūtu lidošanai tālāk kosmosā nepieciešamo paātrinājumu. Ilgāk Jupitera orbītā ir uzturējusies tikai viena zonde - Galileo, kas misiju beidza 2003.gadā. Tagad Jupitera uzbūvi, atmosfēras sastāvu, polus u.tml. pētīs Juno, kā paredzamais mūža ilgums ir līdz 2018.gada februārim, kad tiks veikta kontrolēta zondes nolaišana Jupitera atmosfērā.

Līdz tam vēl jāgaida, bet pagaidām jūsu uzmanībai interesants video, kas veidots no faktiski visām fotogrāfijām, ko Juno uzņēma pirms ieiešanas orbītā ap Jupiteru. Ja apmēram minūti pagaidīsi, redzēsi ne tikai punktiņus, tas ir, dabīgos pavadoņus riņķojam ap tālo kosmisko objektu, bet arī pašas planētas rotāciju un tās noslāņoto atmosfēru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu