Pasaulē nācis «trīs vecāku» bērns

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pasaulē nācis bērns, kurš radies, lietojot jaunu apaugļošanas metodi, kurā izmantots trīs cilvēku ģenētiskais materiāls.

Tāpat kā visiem citiem cilvēkiem, arī šim piecus mēnešus vecajam zēnam ir gēni no mātes un tēva, taču tie papildināti ar kripatiņu ģenētiskā koda no trešā cilvēka.

Šādu soli ASV zinātnieki izvēlējušies spert, lai novērstu ģenētisku defektu, kurš atrodams viņa jordāniešu izcelsmes mātes gēnos.

Eksperti ir pārliecināti, ka mitohondriju ziedošana ir ļoti daudzsološa apaugļošanas metode un varētu palīdzēt laist pasaulē veselus bērnus ģimenēs, kurās vienam vai abiem vecākiem ir reti sastopami ģenētiski defekti. Tai pašā laikā ekspertiem ir arī skaidrs, ka vēl jāveic pamatīgi testi un novērojumi, lai būtu droši, ka šai metodei nav nevēlamu blakusefektu, ziņo BBC.

Jāpiebilst, ka šī nav pirmā reize, kad pasaulē nācis bērns ar ģenētisko informāciju no trim cilvēkiem, jo pirmie sekmīgie eksperimenti šajā jomā veikti jau pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu nogalē. Jauna ir mitohondriju ziedošanas metode.

Mitohondriji ir atrodami gandrīz visās organisma šūnās, un to galvenā funkcija ir barības vielu pārvēršana enerģijā. Minētajai jordāniešu izcelsmes sievietei piemita rets ģenētisks defekts, Leija sindroms (Leigh Syndrome), kura pārmantošanas dēļ jau bija piedzīvoti četri spontānie aborti un divu bērnu nāve - viena astoņu mēnešu un otra sešu gadu vecumā.

Uz papīra mitohondriju ziedošanas metode izskatās vienkārši - laboratorijā no mātes olšūnas ar bojātajiem mitohondrijiem tiek izņemts kodols, kurš satur faktiski visu ģenētisko informāciju, un implantēts donora olšūnā, no kuras kodols savukārt pirms tam izņemts.

Jordāniešu mātes apaugļošanu veica Ņujorkā bāzētā Jaunās Cerības auglības centra (New Hope Fertility Centre) speciālists Džons Žangs, kuram ar jauno metodi izdevās radīt piecus embrijus. No tiem gan izdzīvoja tikai viens. Piedevām manipulācijas Žangs un viņa kolēģi devās veikt uz Meksiku, kur nav likumu, kas šādas darbības aizliegtu.

Džons Žangs

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu