Jau tuvākajā laikā uz Marsa gaidāma nākamā supervētra

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA/JPL/MSSS

Ja šīs prognozes piepildīsies, tad astronauti, kas dosies uz Marsu, būs daudz labāk informēti par gaidāmajām globālajām putekļu vētrām, kas aptver praktiski visu sarkano planētu. Planetārais zinātnieks Džeimss Širlejs no NASA Reaktīvo dzinēju laboratorijas uzskata, ka nākamā globālā putekļu vētra gaidāma jau tuvāko dažu mēnešu laikā. Tā nav priecīga ziņa Opportunity visurgājējam, kura Saules paneļus sasniegs mazāk Saules gaismas, bet, ja vētra tiešām sāksies, tas nozīmēs, ka Širlejam būs izdevies noteikt periodiskumu, ar kādu šī parādība atkārtojas.

«2016.gada 29.oktobrī Marss būs sasniedzis tagadējās putekļu vētru sezonas viduspunktu. Ņemot vērā atrasto vēsturisko periodiskumu, mēs uzskatām, ka ir ļoti ticams, ka globālā putekļu vētra sāksies dažas nedēļas vai dažus mēnešus pēc šā datuma,» paskaidroja Širlejs.

www.starspace.lv

Lokālas putekļu vētras uz Marsa notiek bieži. Dažkārt tās apvienojas un izveido reģionālas sistēmas, jo īpaši dienvidu puslodē, kad tur valda pavasaris un vasara, kad Marss atrodas tuvāk Saulei. Retos gadījumos izveidojas putekļu vētra, kas ieskauj visu planētu. 1971.gadā tāda sagaidīja pirmo aparātu, kas iegāja orbītā ap Marsu, - NASA Mariner 9. Līdz šim nebija izdevies atrast šo globālo vētru cikliskuma sakarības.

Iepriekšējā globālā putekļu vētra notika 2007.gadā, būtiski apgrūtinot dzīvi abiem Marsa visurgājējiem - Spirit un Opportunity.

«2007.gada vētra bija pirmais būtiskais visurgājēju apdraudējums kopš to nolaišanās,» teica Spirit un Opportunity projekta vadītājs Džons Kallass no NASA JPL. «Mums nācās veikt īpašas darbības, lai nodrošinātu aparātu dzīvotspēju to dažu nedēļu laikā, kad paneļus sasniedza mazāk Saules gaismas. Katrs visurgājējs tika ieslēgts tikai uz dažām minūtēm, kas bija pietiekami, lai uzsiltu, bet pēc tam izslēgts līdz nākamajai dienai, tie datus uz Zemi nesūtīja. Vissliktākajās dienās visurgājējiem nācās tikt galā pašiem.»

Marss. Foto: NASA/JPL/MSSS

Putekļu vētras būs izaicinājums arī astronautiem, kas nākotnē dzīvos un strādās uz Marsa. Lai arī vējš nav tik spēcīgs, kā tas bija atainots mākslas filmā «Marsietis», putekļi, kas atrodas atmosfērā, var ietekmēt cilvēku veselību un iekārtas. Globālo putekļu vētru laikā ievērojami samazinās arī Saules gaismas apjoms, kas sasniedz planētas virsmu, attiecīgi arī Saules paneļu saražotais enerģijas daudzums.

Pirmo globālo putekļu vētru uz Marsa novēroja 1924.gadā, bet pēdējās piecas notika 1977., 1982., 1994., 2001. un 2007.gadā. Visticamāk, ka vētru skaits ir lielāks. Gados, kad Marsu nenovēroja neviena orbitālā zonde un sarkanā planēta, skatoties no Zemes, bija ne pārāk labvēlīgi novietota novērojumiem ar teleskopu, globālās putekļu vētras varēja arī nepamanīt.

Širleja pētījumā, kurš publicēts žurnālā Icarus, rakstīts, ka globālo putekļu vētru cikliskums ir atkarīgs no Marsa orbitālās kustības parametra - impulsa. Jāņem vērā, ka Marsa impulsu ietekmē arī citas Saules sistēmas planētas. Impulsa izmaiņu cikls ir 2,2 gadi, kas ir nedaudz vairāk nekā laiks, kādā Marss vienu reizi apriņķo apkārt Saulei (aptuveni 1,9 gadi). Širlejs, izpētot vēsturiskos materiālus, atklāja, ka globālās putekļu vētras sākas tad, kad putekļu vētras sezonas pirmajā daļā Marsa impulss pieaug. Gados, kad putekļu vētru sezonas pirmajā daļā impulss samazinājās, globālās vētras nav novērotas.

Šobrīd apstākļi ir līdzīgi tiem, kādi reģistrēti tajos gados, kad tika novērotas globālās putekļu vētras. Marsa atmosfēras novērojumi nākamo mēnešu laikā noteikti parādīs, vai Širleja prognozes ir korektas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu