Ar Toyota atbalstu pētīs izzūdošās augu sugas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Viena no kompānijas Toyota darbības prioritātēm ir vides stratēģija Environmental Challenge 2050 un tās ietvaros sniegts arī atbalsts pētījumu veikšanai īpašajā, pasaulē aizsargājamo augu pētniecības vienībā, kas izveidota Kjū Karaliskajā Botāniskajā dārzā Lielbritānijā (Royal Botanic Gardens, Kew) un atklāta šajā rudenī.

Paredzams, ka nozīmīgais atbalsts paātrinās aizsargājamo augu pētniecības vienības, ko angliski dēvē par Kew’s Plant Assessment Unit (PAU), pētnieku komandas darbu to augu sugu identificēšanā, kam draud izmiršana. Pētījumu ietvaros tiks apzināti visi tie draudi un riska faktori, kas var veicināt šo augu sugu izzušanu, piemēram, jaunas invazīvās sugas, tostarp jaunu kaitēkļu parādīšanās, slimības, augšanas apstākļu izmaiņas, klimata pārmaiņas u.c. Šo pētījumu rezultāti, kas tiks balstīti uz pasaulē vadošo zinātnieku apkopoto pieredzi, būs kā labs ceļvedis tālāku darbību plānošanai attiecībā uz vides un globālās bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu, TVNET norāda Toyota automobiļu tirgotājs Amserv Motors.

Autoražotāja atbalsts iepriekšminēto pētījumu veikšanai tiek sniegts piecu gadu sadarbības līguma ietvaros ar Starptautisko dabas un dabas resursu aizsardzības savienību (International Union for Conservation of Nature (IUCN)), un rezultāti ļaus arī papildināt Sarkanajā grāmatā ierakstīto izzūdošo augu sarakstu. Kopumā tiek lēsts, ka izmiršanas risks pastāv vairāk nekā 28 000 augu sugu, kas ir arī pārtikas avots lielai daļai pasaules iedzīvotāju. Papildu tam Toyota izveidojusi īsu filmiņu, kur PAU komandas biedri plašāk stāsta par savu pētniecisko darbu un to, kā tas palīdzēs vides jautājumu risināšanā.

Šī sadarbība ir arī viens no japāņu kompānijas izstrādātās vides stratēģijas Environmental Challenge 2050 pirmā posma galvenajiem projektiem, kas paredz samazināt automašīnu radīto ietekmi uz apkārtējo vidi un veicināt tādas nākotnes sabiedrības veidošanos, kas dzīvotu harmonijā ar dabu.

Foto: Publicitātes foto

Uzziņai:

  • Kjū Karaliskais Botāniskais dārzs - botāniskais dārzs Londonas priekšpilsētā Kjū. Šeit atrodas pasaulē lielākā augu kolekcija (apmēram 30 000 dažādu augu) un viens no pasaulē lielākajiem herbārijiem. Katru gadu šo dārzu apmeklē vairāk nekā 1,35 miljoni cilvēku. 2003. gadā tas tika iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Kjū dārza platība ir 121 hektārs.
  • Starptautiskā dabas un dabas resursu aizsardzības savienība - 1948. gadā dibināta starptautiska dabas un sugu aizsardzības organizācija. Organizācijas biedri ir vairāk nekā 1000 valsts iestādes un nevalstiskās organizācijas. Organizācijā darbojas arī ap 11 000 zinātnieku.
  • Toyota Environmental Challenge 2050 – kompānijas Toyota izveidotā vides stratēģija, par kuru kompānija paziņoja 2015. gada oktobrī. Tās mērķis ir samazināt automašīnu ražošanas un izmantošanas negatīvo ietekmi uz vidi līdz nullei un radīt vērtības un ieguvumus sabiedrībai.
  • Sarkanā grāmata - Starptautiskās dabas un dabas resursu aizsardzības savienības 1966. gadā aizsākts sistemātisks informācijas apkopojums par retajām un izmirstošajām sugām.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu