Supermēness sajūsmina pasauli

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tik tuvu kā aizvadītajā naktī Mēness Zemei nebija pietuvojies kopš 1948.gada. Tas arī ir iemesls, kādēļ daudzviet pasaulē bija vērojama kosmiska parādība, ko dēvē par supermēnesi.

Tā kā Mēness orbīta ap Zemi ir viegli eliptiska, attālums starp abiem kosmiskajiem objektiem nepārtraukti mainās. Naktī uz 14.novembri Mēness sasniedza tuvāko punktu savā orbītā ap Zemi un perigejā atradās vien 356 tūkstošu kilometru attālumā. Apogejā jeb tālākajā orbītas punktā attālums starp abiem ķermeņiem ir vairāk nekā 400 tūkstoši kilometru.

Brīdī, kad Mēness dēvējams par Supermēnesi, tā disks ir par apmēram 14 procentiem lielāks, bet atstarotās Saules gaismas daudzums var palielināties par līdz pat 30%.

Nākamreiz Mēness tik tuvu Zemei pietuvosies 2034.gada 25.novembrī, bet šā gadsimta lielākais Supermēness būs jāgaida līdz 2052.gada 6.decembrim, raksta www.telegraph.co.uk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu