ES Marsa misijai nepieciešami papildus € 400 miljoni

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Kosmosa aģentūra (ESA) plāno lūgt tās dalībvalstīm papildus finansējumu 400 miljonu eiro apmērā tās Marsa misijai.

Par kosmosa politiku atbildīgie ESA 22 dalībvalstu ministri 1.-2.decembrī tiksies Šveices pilsētā Lucernā, lai apspriestu aģentūras programmas un finanses.

ESA un Krievijas kopīgās Marsa misijas «ExoMars» ietvaros paredzēts 2020.gadā uz Marsu nogādāt pašgājēja izpētes robotu, lai pētītu planētas virsmu un meklētu dzīvības pēdas.

Iepriekš eksperti lēsa, ka papildus izmaksas «ExoMars» programmai būs ap 300 miljoniem eiro. Pārskatītie skaitļi ietver izdevumus kosmosa kuģa būvei un ESA iekšējās izmaksas projekta īstenošanai.

Pagājušajā mēnesī programmas pirmais posms piedzīvoja neveiksmi, kad Marsa orbītā veiksmīgi ievadītās zondes «Tracer Gas Orbiter» (TGO) nosēšanās modulis «Skjaparelli», nolaižoties uz Marsa virsmas, eksplodēja.

230 miljonus eiro vērtā nosēšanās moduļa «Skjaparelli» neilgais uzdevums bija pārbaudīt tā virsmas vairogus un izpletņus un ievākt nepieciešamos datus, lai sagatavotu pašgājēja robota nogādāšanu uz Marsa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu