Zinātnieks izplata kārtējo cilvēcei draudīgo paziņojumu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: M. KORNMESSER / ESO / HANDOUT / EUROPEAN SOUTHERN OBSERVATORY

Bezgalīgais Visums, kas sevī slēpj ļoti, ļoti daudz nezināmā, būs arī tas, kurš iznīcinās Zemi ar visiem tās iedzīvotājiem. Par to runāts daudz un regulāri, bet NASA zinātnieks Džozefs Nūts (Dr. Joseph Nuth) vēlreiz uzsver - ja liktenīgais asteroīds vai komēta tuvosies, no tiem izvairīties, visticamāk, nevarēsim.

Nūts, kurš strādā NASA Godārda kosmisko lidojumu centrā, pirmdien atgādināja, ka pirms 65 miljoniem gadu Zemē trāpīja milzu asteroīds un dinozauri kļuva par vēsturi. Tāpat Nūts piebilda, ka tik masīvi asteroīdi vai komētas, kas spēj no Zemes virsmas noslaucīt cilvēci, planētai trāpa ik pēc 50 - 60 miljoniem gadu. Tas nozīmē, ka sen jau bija laiks Zemei izplatījumā satikt savu nākamo liktenīgo asteroīdu, tikai tas kaut kur kavējas, raksta theweek.com.

Kas būtiski, pamanīt šādu asteroīdu pat salīdzinoši nelielā attālumā no Zemes būtu visai sarežģīti. Pat Saules sistēmas devītā planēta, kuras eksistence kļūst aizvien reālāka, pastāv tikai aprēķinos un tās mijiedarbības seku novērojumos; pats objekts, kura hipotētiskā orbīta atrodas krietni aiz Kuipera joslas, vēl nav redzēts.

Tāpat būs arī ar asteroīdu, kurš milzu ātrumā, bet klusām pielavīsies trešajai planētai no Saules. Nūts norāda uz precedentu, ka vēl 2014.gadā astronomi tikai pēdējā brīdī pamanīja milzīgu komētu, kura nelielā attālumā palidoja garām Marsam. Lai gan tas notika 22 mēnešus pēc komētas konstatēšanas, laika nogrieznis ir pārāk īss, lai pagūtu sagatavoties un novērstu katastrofālu iznākumu.

«Laika nebija pietiekami, un lielākā problēma ir tā, ka tad jau faktiski vairs neko nevar darīt,» - tā Nūts. Tāpēc viņš ierosina NASA uzbūvēt raķeti un to kaujas gatavībā uzglabāt noliktavā, lai dienā, kad pamanīsim asteroīdu, kurš pielavīsies no, piemēram, Saules puses, mums būtu kaut nelielas izredzes to novirzīt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu