Dziļūdens kameras iemūžina noslēpumaino spokhaizivi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no video

Pasaules okeānu pētniekiem lielā dziļumā Kalifornijas piekrastē izdevies nofilmēt stipri izvairīgu un tādēļ noslēpumainu radījumu.

Pētnieki uzskata, ka neparastā zivs ir Hydrolagus trolli (latīniskais nosaukums), kas labāk zināma kā zilā himēra, tā dēvēto spokhaizivju (arī žurkzivju) pārstāve, raksta Wired.com.

Iepriekš šī zivs manīta okeāna dzīlēs ap Austrāliju, taču pēdējais apstiprinātais kontakts ar spokhaizivi ir pirmais ziemeļu puslodē.

Video, ko ar attālināti vadāmu dziļūdens kameru filmējuši Monterejas līča izpētes institūta (Monterey Bay Aquarium Research Institute) speciālisti, tapis 5381 pēdu jeb 1640 metru dziļumā. Viņi atklājumu piedēvējuši Hydrolagus cf. trolli sugai, taču atzīst, ka nav pilnībā pārliecināti. Līdz šim Klusā okeāna ziemeļu daļā redzēti tikai daži Hydrolagus sugu pārstāvji, proti, Hydrolagus purpurescens, kas mitinās Havaju salu apkaimē. Šīs radības ir līdzīgas Hydrolagus. cf. trolli, taču tām ir cita ķermeņa nokrāsa un arī spuru forma.

Tādējādi jo lielāka ir varbūtība, ka šajā gadījumā runa ir par citu spokhaizivju paveidu. Radības galva šķiet veidota no atsevišķām kopā savienotām plātnēm un zobi veido plātnes, nevis ir atdalīti kā haizivīm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu