NGC 6357: Kosmiskie Ziemassvētki

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA/CXC/PSU/L. Townsley et al/UKIRT/NASA/JPL-Caltech

Lai arī kosmosā nav gadalaiku, lūkojoties uz šo attēlu, šķiet, ka uz zilgani baltā sniega kāds ir izkāris spožas un krāsainas lampiņas, gatavojoties Ziemassvētkiem.

Tālu jau no īstenības šī doma nav, jo karstās, jaunās un spožās zvaigznes izgaismo aukstos gāzu un putekļu mākoņus. Attēlā, kas veidots, sakombinējot Čandras rentgenstaru observatorijas, ROSAT, NASA Spitzer infrasarkano staru teleskopa un SuperCosmos debesu pārskata datus, redzam reģionu NGC 6357, kas atrodas aptuveni 5500 gaismas gadu attālumā.

www.starspace.lv

NGC 6357 ir kopu kopa, kura apvieno vismaz trīs jaunu, karstu un masīvu zvaigžņu kopas. Rentgenstaru dati (Čandra un ROSAT), kas iekrāsoti violetos toņos, atklāj simtiem punktveida starojuma avotus, kā arī difūzu rentgenstarojumu no karstās gāzes mākoņiem.

Milzīgos burbuļus jeb dobumus ir izpūtušas jaunās, masīvās zvaigznes un pārnovu sprādzieni.

Astronomi šādus reģionus dēvē par HII apgabaliem. Tie veidojas, kad jaunas un karstas zvaigznes starojums izsit elektronus no neitrāliem ūdeņraža atomiem apkārtējos gāzes mākoņos. Rodas jonizēta ūdeņraža mākoņi.

NGC 6357 un līdzīgu reģionu izpētē izmanto arī rentgenstaru teleskopus, jo jaunās zvaigznes spoži spīd rentgenstaru diapazonā. Šis starojuma veids veiksmīgi tiek cauri gāzu un putekļu mākoņiem, kas ieskauj jaundzimušās zvaigznes, tādejādi ļaujot astronomiem pētīt pašas agrīnākās spīdekļu attīstības stadijas.

NGC 6357

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu