Mūsu planēta var kļūt par Marsa «dvīni»

Apollo TV
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Reuters/ScanPix. TVNET kolāža

Zeme pakāpeniski pārvēršas par planētu, kas līdzīga Marsam, un tas nozīmē, ka ikvienai dzīvajai radībai uz Zemes drīzumā pienāks beigas. Ar šādu brīdinājumu nākuši klajā zinātnieki, kuri darbojas klimata izmaiņu jomā, vēsta «The Sun».

Hārvarda universitātes astrofiziķe Anžali Tripatija atklājusi, ka Zemi gaida biedējošs dabas efekts, kuru sauc par «atmosfēras izbēgšanu». Viņa norādīja, ka ik minūti no Zemes atmosfēras izplatījumā nonāk aptuveni 181 kilograms ūdeņraža un aptuveni trīs kilogrami hēlija.

Ja šīs vielas turpinās tādā pašā tempā atstāt Zemes atmosfēru, tad agri vai vēlu tas radīs bīstamas pārmaiņas Zemes atmosfērā, kas iznīcinās visu dzīvo. Pēc dzīvības izzušanas Zemes virsma var kļūt sarkana un neauglīga.

Viņa norādīja, ka Zemes atmosfēra ir kā «niecīgs, trausls finieris, kas atļauj būt dzīvībai uz Zemes». «Tas ir ļoti apbrīnojams fenomens, kura izzušana ir ļoti biedējoša,» norādīja Tripatija.

Viņa uzsvēra, ka uz Marsa ir līdzīga laikapstākļu sistēma kā uz Zemes, kas nozīmē to, ka uz šīs planētas varētu būt kādi dzīvie organismi.

Tiek uzskatīts, ka līdzīgs process kā «atmosfēras izbēgšana» ir noticis arī uz Marsa - šā procesa laikā ūdeņradis pameta planētu, taču skābeklis uz planētas palika. Tieši oksidēšanās dēļ planētas virsma kļuva sarkana. Šāds pats process ļoti lēni notiek arī uz Zemes, un nākotnē, kad Saules spilgtums varētu arvien vairāk pieaugt, šis process varētu paātrināties. «Mēs varam gatavoties tam, ka nākotnē Zeme izskatīsies gandrīz kā Marss. Ūdeņradis pazudīs no atmosfēras, atstājot mūs sausā un sarkanā planētā. Par laimi, mums vēl ir pāris miljardi gadu laika, līdz šis scenārijs piepildīsies,» teica Tripatija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu